Covid-barát feladatsort kaptak a diákok az idei matekérettségin

2022. május 3. – 14:58

Másolás

Vágólapra másolva

„Az idei középszintű matematikaérettségi könnyebb volt az előző évek feladatsoraihoz képest. Covid-barát feladatsornak is nevezhetném, mert az elmúlt két évben a végzősök kevesebbet voltak az iskolapadban, nehezebb volt nekik a felkészülés”

– mondta a Telex kérdésre Csapodi Csaba, az ELTE Természettudományi Karának oktatója. A feladatsorból kimaradtak vagy csak mutatóban voltak olyan anyagrészek, mint a koordinátageometria vagy a trigonometria, amelyek nehézséget szoktak okozni a diákoknak. A mumusnak számító valószínűségszámítással kapcsolatos feladatok sem a nehezebbek közül valók voltak.

Csapodi Csaba – Fotó: Huszti István / Telex
Csapodi Csaba – Fotó: Huszti István / Telex

A hétköznapi gyakorlati helyzetekhez kapcsolódó feladatoknál elvárható, hogy aki matematika középszintű érettségivel rendelkezik, az ezeket meg tudja oldani, mondta az ELTE oktatója. A ketteshez szükséges 25 pontot idén sem volt nehezebb elérni, mint a korábbi években. Talán zavart okozhatott, hogy már az első 12, rövidebb feladat között is lehettek olyanok, amelyek nehézséget okozhattak. Az ötös eléréséért (80 pont felett) szokás szerint meg kellett dolgozni.

Az emelt szintű matematika írásbeli vizsga nagyrészt ugyanazokból a témakörökből áll, mint a középszintű vizsga, csak ezekből nehezebb feladatok szerepelnek a tesztben. A középszintű feladatsorban például szerepelt egy lineáris egyenletrendszer két egyenlettel és két ismeretlennel, emelt szinten pedig egy három ismeretlenből és három egyenletből álló egyenletrendszert kellett megoldani. A matematikai ismeret mindkettőnél körülbelül ugyanaz, csak összetettebb gondolkodásmódot igényel az emelt szintű feladat.

A másik különbség, hogy olyan témakörök is elfordulnak, amelyek középszinten nem. Nem volt újdonság, mondta Csapodi Csaba, hogy az emelt szintű feladatsorban idén is szerepelt deriválás, differenciálszámítás és integrálszámítás.

A középszintű matematika-feladatsor megoldását ebben a cikkünkben nézheti meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!