A ZDF szerint Magyarország is visszavonja a vétót az orosz olajembargó ügyében, a kormány szerint nem változott az álláspont

2022. május 2. – 08:36

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Noha egy héttel ezelőtt a Die Welt még arról írt, hogy nincs egységes álláspont az orosz olajembargó ügyében az Európai Unió tagállamai között, így nem is várható, hogy ez a szankciós csomag részét képezi majd, a hét második felére Németország már eljutott oda, hogy bejelentette: kész elengedni az orosz olajat, akár úgy is, hogy enélkül összeomlana a gazdasága.

Most újabb jelentős fejleményről számolt be az ügyet közelről követő német közszolgálati televízió, a ZDF: a Portfolio vette észre, hogy vasárnap esti értesüléseik szerint Magyarország és Ausztria is kész visszalépni az olajembargó ügyében. Ez azért fontos eredmény, mert akárcsak Németországot, úgy Magyarországot és Ausztriát is több uniós tagország is bírálta amiatt, hogy a saját energiafüggősége miatt ellenzi az Oroszország elleni energetikai szankciókat.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a múlt heti kormányinfón azt mondta az orosz energiafüggőségre vonatkozó kérdésekre, hogy az orosz kőolajtól lehet ugyan függetlenedni, de a földgáztól nem, aki ezt mondja, annak az állítását fenntartásokkal kell kezelni. Majd hozzátette, hogy a kőolajbeszerzésnél

„ha találunk itt egy olajmezőt, az egész gyorsan megoldja a helyzetet”.

A ZDF értesülései miatt kérdéseket küldtünk a Miniszterelnökségnek és Havasi Bertalannak, Orbán Viktor sajtófőnökének, amint válaszolnak, frissítjük cikkünket.

Frissítés 2022.05.02. 09:03-kor:

Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár a megjelent hírekre a Facebookon reagált. Azt írta:

„A magyar álláspont az olaj- és gázembargó esetében nem változott: nem támogatjuk!”

Frissítés 2022.05.02. 09:42-kor:

A Politico úgy tudja, hogy az Európai Bizottság az új szankciós javaslatban külön kivételeket vagy átmeneti intézkedéseket biztosít majd Magyarország és Szlovákia számára az orosz olajembargóval kapcsolatban. Az egyezségre azért hajlottak, írják, mert Magyarország hangsúlyozta: az embargó megvétózásának nem politikai, hanem gazdasági okai vannak.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!