Győri polgármester a Telexnek: Tudomásom szerint, ha a Fudan jön, Budapestre jön

2022. május 2. – 18:06

Győri polgármester a Telexnek: Tudomásom szerint, ha a Fudan jön, Budapestre jön
A győri kulturális negyed egyik látványterve. Ezt is a folyópartra terveznék, ahogy a Fudant.
Sudár Ágnes
Sudár Ágnes
Győri tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Az Úgytudjuk.hu szerint Dézsi Csaba András győri polgármester felvetette a kormánynak, hogy Győrben épüljön fel a Fudan Egyetem kampusza azzal a kulturális negyeddel együtt, amelyről egyelőre csak tervek vannak, pénz hozzá és kormányzati döntés nincs.

Ezt az „ügyre rálátó forrásai” alapján írta meg a portál. Szerintük ezzel mindenki jól járt volna. A kormány azért, mert az ellenzéki Budapest helyett a kormánypárti vezetésű Győrbe kerülhetne a projekt. Másrészről megoldódik Dézsi polgármester problémája is: ha a városában épül a Fudan, akkor beleférhet a költségvetésbe, hogy a szomszédjában felépüljön a három kulturális intézmény.

Győrben sokan ismerik Dézsi Csaba András grandiózus tervét, de országosan nyilván nem mindenki. A polgármester egy olyan kulturális negyedet szeretne a volt Rába vagongyári – jó fekvésű, de mára használhatatlanná vált – területre, ahol színházépület, hangversenyterem, könnyűzenei koncertterem, vagyis kulturális épületegyüttes talál otthonra. Ez több százmilliárdos projekt, nyilván nem is egy csapásra készülne el, Dézsi az első pillanattól kezdve tíz-tizenöt éves projektben gondolkodott.

A legutóbbi kormányinfón az Azonnali másodszor is rákérdezett a kormányzati szándékra: Támogatják-e a győri álmot? Gulyás Gergely szerint arról nincs vita, hogy maga a helyszín kiválóan alkalmas arra, hogy konferenciaközpont, kulturális központ legyen, de az elképzelés olyan mértékben grandiózus, hogy még Budapestnek is sok lenne.

Így talán már érthető, hogy a Fudan Egyetem esetleges befogadása miért lehetett volna elképzelhető opció Győrben. Az Úgytudjuk szerint viszont a kormány nem támogatta az elképzelést. Dézsi Csaba András nekik nem válaszolt, a Telex megkeresésére röviden azt mondta: „Tudomásom szerint, ha a Fudan Magyarországra jönne, akkor Budapestre jönne.”

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!