Orbán Viktor: Esztergom minden magyarnak az otthona, a mi szellemi központunk

2022. május 01. – 17:51

Másolás

Vágólapra másolva

Május 1-jétől Baja és Esztergom megyei jogú város lett. Orbán Viktor az esztergomi bazilikában, a szentmise után tartott beszédet. Esztergom rangjának visszaállítása a magyarság régi adóssága – fogalmazott a miniszterelnök az MTI beszámolója szerint.

A kormányfő szerint Esztergom minden magyarnak otthona, még akkor is, ha nem tud róla. „Ma lerójuk, amivel mi magyarok saját magunknak tartozunk” – mondta, majd arról beszélt: a város az elmúlt években tettekkel bizonyította, hogy nemcsak történelme teszi az egyik legfontosabb magyar várossá, hanem polgárainak szorgalma, ereje, kultúrája és hazaszeretete is.

Orbán Viktor az esztergomi bazilikában 2022. május 1-jén – Fotó: Benko Vivien Cher / Miniszterelnöki Sajtóiroda/ MTI
Orbán Viktor az esztergomi bazilikában 2022. május 1-jén – Fotó: Benko Vivien Cher / Miniszterelnöki Sajtóiroda/ MTI

A miniszterelnök szerint a város sorsa és a magyarság történelme szétválaszthatatlanul összefonódott.

„Esztergom a mi szellemi központunk, egyben legfontosabb kapcsolatunk azzal a nyugati-keresztény civilizációval, amelynek több mint ezer éve részévé váltunk”

– jelentette ki. Esztergom nélkül a magyar államiság is elképzelhetetlen lenne Orbán szerint.

A prímási intézményt Magyarország „első alkotmánybíróságának” nevezte a miniszterelnök, mert a koronázás feladatán túl az esztergomi érsek kötelessége volt, hogy figyelmeztesse a királyt az alkotmány tiszteletben tartására.

Arról is beszélt, hogy a bajok Esztergomot sem kerülték el: a tatárok feldúlták, majd idegen zsoldosok elárulták a töröknek. Az elmúlt száz év, ahogy az egész országot, úgy Esztergomot is megviselte, hiszen ahogyan az ország a kétharmadát elvesztette, „az ország közepén ékeskedő Esztergomból határváros lett”. A „koporsószöget” a kommunisták verték be 1950-ben, a régi vármegyék rendszerének felszámolásával – mondta Orbán.

„Ma azért vagyunk itt, hogy ezt az országos jelentőségű várost visszahelyezzük régi rangjába”

– jelentette ki a miniszterelnök.

Az Országgyűlés március közepén fogadta el azt a javaslatot, amely értelmében Baja és Esztergom megyei jogú város lett. A két település május 1-től viseli a rangot.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom