Június 30-ig kell megújítani a járvány alatt lejárt okmányokat

2022. április 30. – 10:31

Másolás

Vágólapra másolva

Már csak két hónapig, június 30-ig érvényesek a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet alatt lejárt okmányok, köztük a személyi igazolványok, a jogosítványok, útlevelek és a forgalmi engedélyek – közölte a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára szombaton, a Facebookon.

György István kifejtette, számos olyan élethelyzet van, ahol a lejárt okmányok kellemetlenséget jelentenek, így például a banki ügyintézésnél, a postákon az ajánlott levelek átvételénél, a patikákban bizonyos gyógyszerek kiváltásánál, autóvezetésnél, külföldi utazásoknál, valamint a közösségi közlekedés bérletvásárlásainál. Az államtitkár ezért mindenkitől azt kérte, hogy minél előbb újítsa meg a 2022. május 31-e előtt lejáró személyi okmányait (személyi igazolványát, jogosítványát, útlevelét) a kormányhivatalokban, míg akiknek a műszaki engedélye járt le, azoknak a gépjármű vizsgaállomásokat kell felkeresniük. „A kormányablakok az ország több mint 300 helyszínén akár időpontfoglalás nélkül is fogadják az ügyfeleket” – tette hozzá.

A jogosítvány meghosszabbítása az Ügyfélkapun keresztül online, automatikusan is megoldható, ha már megvan az orvosi alkalmassági engedély, amelyet a háziorvosnál lehet beszerezni.

„Kérjük éljenek ezzel a lehetőséggel és minél hamarabb történjen meg az okmányok megújítása, hiszen az utolsó pillanatra hagyott ügyintézés jelentős nehézséget okozhat”

– fogalmazott György István. Eközben vasárnaptól már csak oltással lesz érvényes az eddigi védettségi igazolvány amelynek az elnevezése is oltási igazolványra változik, emlékeztet a Népszava. Május elseje után elveszítik okmányaik érvényességét azok az oltatlanok, akik fertőzésen való átesettségükkel szerezték meg a védettségi igazolásukat.

Az oltási igazolványok a második oltást követő hat hónapig lesznek érvényesek. Véglegessé pedig csak a harmadik oltás beadása után válhatnak. A jelenleg kiadott igazolványokat nem kell kicserélni. Az érvényességüket elektronikusan rögzítik az Egészségügyi Elektronikus Szolgáltatási Térben (EESZT), ahonnan azt az igazolványon lévő QR-kóddal lehet lekérdezni.)

Ha valaki két oltást követően lesz fertőzött, annak az igazolvány ettől számítva hat hónapig marad érvényes. Az egydózisú Janssen vakcinával oltottak esetében szintén 6 hónapon belül kell felvenni a megerősítő második oltást ahhoz, hogy az igazolvány érvényes maradjon. A 18 éven aluliaknál az egydózisú oltóanyag esetén egy, a kétdózisú oltóanyag esetén két oltás elegendő lesz a korlátlan érvényességhez.

Miután azonban 2022. március 7-étől gyakorlatilag az összes védelmi intézkedést eltörölték, többnyire megszűnt a védettségi igazolvány bemutatására vonatkozó kötelezettség is. Azaz jelenleg a védettségi igazolványhoz nem kapcsolódik semmilyen többletjogosultság. Ám ez változhat, ha a járvány terjedése ismét felerősödik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!