Donáth Anna: Orbán Viktor ezerszer hatékonyabban politizál, mint bármelyikünk

2022. április 29. – 07:02

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Amíg ez a választási törvény van, nem tud mást tenni az ellenzék: a hat pártnak továbbra is együtt kell működnie. Erről beszélt Donáth Anna, a Momentum elnöke a Magyar Hangnak adott interjúban.

Április 3-a tanulsága ugyanakkor szerinte az volt, hogy önmagában a hat párt összeadása nem több, hanem kevesebb szavazót hoz.

„A legfontosabb, hogy mindenki a saját politikai közösségén belül szembenézzen a történtekkel, és rázza fel a szimpatizánsait, mert elképesztő apátia van”

– fogalmazott Donáth, aki szerint az ellenzéki együttműködésnek nagy szerepe lehet a vidéki jelenlét megszervezésében. „Egyik párt sem képes arra, hogy négy éven belül olyan erősen legyen jelen önállóan, ahogyan arra szükség lenne.”

Az interjúban szóba került a gyermekvédelminek nevezett népszavazás is, amit a Momentum elnöke szerinte nem jól kezelt az ellenzék. „Ez tipikusan az az eset volt, amikor a közös kompromisszum érdekében elengedtük a témát” – mondta, hozzátéve: a Momentum korábban is azt képviselte, hogy az ellenzéki pártszövetségnek fel kéne erősítenie a civilek kampányát. „De végül az lett az álláspontunk, hogy erről nem szabad beszélni, mert eltereli a figyelmet a valós dolgokról. Sajnos a végén mi így sem a tényleges gondokról beszéltünk, mert a »Nyugat versus Kelet« kérdése nem a hétköznapi emberek valós problémája.”

Mindannyian beleestek Donáth szerint abba a hibába, hogy április 3-án egyetlen népszavazás lesz: maradjon-e Orbán Viktor, vagy sem.

„Ez önbecsapás volt, mert az embereket nem az ő személye érdekli, hanem a megélhetési problémáik. Ahogy a céltalan orbánozásnak, úgy a radikális politikai akcióknak sincs értelmük tartalom nélkül.”

Megkérdezték a Momentum elnökét arról is, mit tanulhat az ellenzék Orbán Viktortól. Donáth szerint nem jó vezető az, aki személyiségéből adódóan nem képes veszíteni, mégis az látszik, hogy „Orbán Viktornak ad egy olyan lendületet, amit lehet, hogy másnak is érdemes eltanulnia”.

Azt is elismerte, hogy a miniszterelnök

„kitartása megkérdőjelezhetetlen, folyamatosan képes tanulni, és elképesztően gyorsan tud reagálni az aktuális változásokra”.

Bár a Momentum EP-képviselője fundamentálisan nem ért egyet azzal, ahogyan Orbán Viktor gondolkodik, „de tény, hogy ezerszer hatékonyabban politizál, mint bármelyikünk. És ez szomorú, mert generációk fogják nyögni a rendszere következményeit.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!