A Tungsram 400 embert bocsát el Újpesten a kerület polgármestere szerint

2022. április 28. – 09:30

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Egyelőre nem látjuk, hogy pontosan mekkora lesz a baj. Csak azt tudjuk, hogy nagy. A Tungsram összesen 1600 ember bocsát el, ebből 400-at Újpesten” – írta ki Újpest momentumos polgármestere csütörtökön a Facebookra.

Déri Tibor szerint most gyorsan kell megoldásokat találni, mert van még némi idő az elbocsátásokig. Ennek szellemében a polgármester azt ígérte, hogy az újpesti képviselő-testület ülésén szerdán „elvi és gyakorlati dolgokat” is a frakciók figyelmébe fog ajánlani. A képviselő-testület támogatását kéri ahhoz, hogy tárgyalásokat kezdeményezzenek az illetékes minisztérium, a munkaügyi központ, a Tungsram Group és a cégnél működő szakszervezetek között az Újpesten elbocsátandók jövőjével kapcsolatban. Emellett a kerületben működő cégeket is megkeresné, hogy a Tungsramtól elbocsátandó több száz ember elhelyezkedéséről beszéljen velük.

Ahogy arról a Telex szerdán beszámolt: év végéig 1600 embert küld el a Tungsram, bejelentették, hogy felhagynak a hagyományos lámpagyártással.

Az ellenzéki politikusok közül Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője is reagált a hivatalos Facebook-oldalán a tungsramos elbocsátások hírére. Arról írt, hogy „a magyar államnak a rendelkezésére álló minden eszközzel segítenie kell a megélhetésüket elveszítő embereket”. Ujhelyi szerint ehhez az EU-tól is lehetne támogatást igénybe venni, példaként az Európai Globalizációs Alkalmazkodási Alapot hozta fel, ami egy olyan több mint 200 millió eurós, többéves keret, amit akkor lehet igényelni, ha legalább kétszáz főt bocsátanak el egy adott vállalkozástól. Ehhez azt is hozzátette:

„Teljességgel érthetetlen, hogy a rendelkezésre álló információk alapján a Fidesz-kormány 2010 óta eddig egyetlen egy alkalommal sem igényelt még ebből a közös európai programból támogatást a munka nélkül maradt magyar dolgozók támogatására.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!