Megvan, hogy milyen témák szerepelnek az uniós jogállamisági mechanizmust elindító levélben

2022. április 28. – 18:33

Másolás

Vágólapra másolva

A 24.hu megszerezte azt a levelet, amelyet Európai Bizottság küldött Magyarországnak a jogállamisági mechanizmus megindításáról. A 44 oldalas levél részletesen vezeti le leginkább közbeszerzésekkel kapcsolatos ügyekből, hogy miért sértik ezek az uniós költségvetést és a jogállamiságot – írja a lap. A családvédelmi/melegellenes intézkedésekre semmilyen módon nem hivatkozik a szöveg.

A levél szerint rendszerszintű szabálytalanságokat találtak a kohéziós alapok pénzeinek elosztásában. Felhozzák a csalás elleni uniós hivatal, az OLAF vizsgálatát is 35 közvilágítási projekttel kapcsolatban, amelyeket Tiborcz István, a miniszterelnök vejének korábbi cége nyert meg, és amelyeknél a magyar állam végül inkább a költségvetésből fizette ki a projekteket, hogy ne kelljen a támogatást visszafizetnie a bizottság felé. Sem Tiborcz, sem az Elios neve nincs leírva a levélben, de hivatkoznak az esetre, és belinkelik az erről szóló OLAF-jelentést.

Szintén szerepel a levélben a 24.hu által feltárt kamuirodák ügye, és problémaként hivatkoznak az egyszereplős közbeszerzések túl magas arányára is. Gulyás Gergely a kormányinfón jelezte: vállalják, hogy ezt 15 százalék alá csökkentik.

Azt is írják a levélben, hogy Magyarországon egy szűk kör vitte el az uniós pénzek mintegy ötödét 2010 óta, és az összeférhetetlenség felkutatásával kapcsolatban is komoly problémákat találtak. A közalapítványokkal kapcsolatban is megfogalmaztak aggályokat, az alapítványok vezetői és tulajdonosi struktúráját tartják összeegyeztethetetlennek az uniós támogatásokkal.

Az Európai Bizottság szerdán küldött hivatalos jegyzéket Magyarországnak a jogállamisági mechanizmusról. Innentől egy 6-9 hónapos folyamat kezdődik, és ha bebizonyosodik, hogy közvetlenül sérülnek az EU pénzügyi érdekei Magyarországon, akkor az Európai Tanáccsal együtt az uniós támogatások egy részének felfüggesztésével vagy zárolásával büntethetik az országot.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!