Ritka eset a XIII. kerületben: zöldterületnek minősítettek egy építési telket, majd kisajátították park számára

2022. április 27. – 12:23

Másolás

Vágólapra másolva

A Tóth József (MSZP) vezette angyalföldi önkormányzat 2020 szeptemberében döntött úgy, hogy vételi ajánlatot tesz Újlipótváros egyik utolsó, évtizedek óta beépítetlen telkére, hogy ott közparkot alakítson ki, írja a Népszava. A 4994 négyzetméteres telekért 315 milliót ajánlottak, azért csak ennyit, mert az ingatlant néhány hónappal korábban zöldterületi övezetbe sorolta át az önkormányzat, ami jelentősen csökkentette az értékét.

A Thurzó utca 16-18. szám alatti ingatlant 2007 óta birtokló I&E Kereskedelmi és Tanácsadó Kft. nem fogadta el az ajánlatot, de nem zárkózott el az eladástól. A felek alkudozásba kezdtek, de nem sikerült megállapodniuk az árban. A kerület vezetése így az előre jelzettek szerint tavaly szeptemberben megindította a kisajátítási eljárást.

A fővárosi kormányhivatal igazságügyi szakértőt rendelt ki, aki novemberre el is készítette a szakvéleményt, amelyben a korábbi övezeti besorolás szerint 2,468 milliárd forintban, a jelenlegiben pedig 862,5 millióban határozta meg az ingatlan értékét. Az árat az ingatlan tulajdonosa és az önkormányzat is vitatta.

A kormányhivatal kivárta a választásokat és 2022. április 7-én hozott döntést, amelyben elfogadta az önkormányzat érvelését és a kisajátítás jogalapját, miszerint a sűrű beépítésű városrészben egy új közpark létrehozása közérdekű cél. A kártalanítás összegét 866,4 millió forintban határozta meg. A képviselő-testület pedig április 21-i ülésén áldását adta a vételre. Az önkormányzatnak 2023. május 15-ig kell kialakítania a közparkot a telken és később sem építheti be. Ha nem így lenne, volt tulajdonosa visszavásárolhatja az ingatlant.

„Az önkormányzat 2020-ban számunkra teljesen váratlanul minősítette át a telket beépítésre nem szánt közkerté. Ezt követően 315 millió forintos vételi ajánlatot tett, ami töredéke a csaknem ötezer négyzetméter alapterületű újlipótvárosi építési telek valós értékének. Ezért az ajánlatot nem tudtuk elfogadni” – válaszolta a Népszava kérdésére Wágner Tamás, az I&E Kft. ügyvezető igazgatója. A cégvezető nem tagadja, hogy az önkormányzatnak jogában áll egy ingatlan besorolását átminősíteni, de ebben az esetben meg kellene fizetnie az eredeti besorolás, azaz építési telek valós piaci értékét. A döntést a cégvezető törvénysértőnek és számukra teljességgel elfogadhatatlannak tartja, ezért keresetet nyújtanak be a Fővárosi Törvényszékhez.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!