„Európa erős, Orbán veszített” – reagáltak az ellenzéki pártok a jogállamisági mechanizmus elindítására

2022. április 27. – 19:48

Másolás

Vágólapra másolva

„Európa erős, Orbán veszített!”

– reagált Dobrev Klára, a DK európai parlamenti (EP-) képviselője a jogállamisági mechanizmus megindítására. Szerinte ennél egyszerűbben nem üzenhetett volna az Európai Unió Magyarországnak: „készek megbüntetni Orbánékat, ha továbbra is gátlástalanul lopják meg a magyar embereket, és csak a saját zsebüket tömik ki a tisztességes magyaroknak járó támogatásokkal”.

Az MSZP EP-képviselője, Ujhelyi István azt írta a Facebookon, hogy Magyarországnak ezek után egyetlen esélye van, mégpedig az, hogy csatlakozik az Európai Ügyészséghez. Felidézte továbbá, hogy a Fidesz egy 2009-ben kiadott programjában még támogatta az Európai Ügyészséget. 2009-es, „Igen, Magyarország többre képes!” című programjuk egész pontosan így fogalmaz: „a Fidesz támogatja (…) az Európai Ügyészség felállítását, hatáskörének bővítését az unió pénzügyeit sértő bűncselekményeken túl más súlyos, több tagállamot érintő bűncselekményekre is”.

A Jobbik részéről szűkszavúan Gyöngyösi Márton kommentálta Facebook-oldalán a történteket: „Elindult a jogállamisági eljárás a kormány ellen.

Pár hónap, és pénz se lesz. Ennyit a biztonságról.”

Cseh Katalin, a Momentum EP-képviselője szerint pedig bebizonyosodott az, amit évek óta mondanak: „súlyos veszélyben vannak az uniós források Orbán Viktor politikája miatt”. Szerinte az „egyre mélyülő megélhetési válság miatt” soha nem volt még nagyobb szükség az EU-s forrásokra, és

„soha nem voltunk még gyengébb pozícióban, hogy ez a segítség valóban megérkezzen hazánkba”.

„Ha Orbán Viktornak valóban fontos lenne a magyar érdekek képviselete, akkor nem páros lábbal tiporná, építené le a magyar jogállamiságot, valamint akasztana tengelyt az Európai Unióval, hanem mindent megtenne azért, hogy megszerezze az uniós forrásokat” – tette hozzá Cseh Katalin.

A független, a következő Országgyűlésben a Momentum frakcióját erősítő Hadházy Ákos is fontos lépésnek tartja a döntést, szerinte látszik, hogy az EU a továbbiakban nem akarja, hogy Orbán a támogatásokból fizesse ki az embereit. Ennek ellenére szomorú hírnek is tartja a bejelentést, mert ahogy fogalmazott

„mi fogjuk meginni a levét, minden magyar állampolgár”.

Hadházy ráadásul biztos abban, hogy a Fidesz a saját politikai céljaira használja fel majd az egészet, és „folytathatja a háborút a gonosz Brüsszellel”.

Beszámoltunk róla, hogy megkapta a magyar kormány az Európai Bizottság hivatalos jegyzékét a jogállamisági eljárás megindításáról. A kabinet részéről Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter reagált. Részletesebb véleményt a holnapi kormányinfóra ígért, azt viszont előzetesen elmondta, hogy a kormány miben nem hajlandó kompromisszumot kötni. Ezt követően Varga Judit igazságügyi miniszter is leírta, hogy Magyarország milyen kérdésekben nem fog engedni, emellett érdekesnek tartja, hogy a „liberális sajtó hamarabb értesül a levél tartalmáról és elküldésének idejéről, mint maguk a tagállamok”.

A jogállamisági mechanizmus lényege röviden az, hogy az Európai Bizottság visszatarthat uniós forrásokat, ha azok nem tartják be a jogállamisági követelményeket, amelyeket az EU-csatlakozásukkor vállaltak, illetve amelyeket az uniós alapszerződés rögzít. Amennyiben a folyamat végére kiderül, hogy sérülnek az EU pénzügyi érdekei Magyarországon, akkor az Európai Tanáccsal együtt az uniós támogatások egy részének felfüggesztésével vagy zárolásával is büntethetik az országot.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom