„Európa erős, Orbán veszített” – reagáltak az ellenzéki pártok a jogállamisági mechanizmus elindítására

2022. április 27. – 19:48

Másolás

Vágólapra másolva

„Európa erős, Orbán veszített!”

– reagált Dobrev Klára, a DK európai parlamenti (EP-) képviselője a jogállamisági mechanizmus megindítására. Szerinte ennél egyszerűbben nem üzenhetett volna az Európai Unió Magyarországnak: „készek megbüntetni Orbánékat, ha továbbra is gátlástalanul lopják meg a magyar embereket, és csak a saját zsebüket tömik ki a tisztességes magyaroknak járó támogatásokkal”.

Az MSZP EP-képviselője, Ujhelyi István azt írta a Facebookon, hogy Magyarországnak ezek után egyetlen esélye van, mégpedig az, hogy csatlakozik az Európai Ügyészséghez. Felidézte továbbá, hogy a Fidesz egy 2009-ben kiadott programjában még támogatta az Európai Ügyészséget. 2009-es, „Igen, Magyarország többre képes!” című programjuk egész pontosan így fogalmaz: „a Fidesz támogatja (…) az Európai Ügyészség felállítását, hatáskörének bővítését az unió pénzügyeit sértő bűncselekményeken túl más súlyos, több tagállamot érintő bűncselekményekre is”.

A Jobbik részéről szűkszavúan Gyöngyösi Márton kommentálta Facebook-oldalán a történteket: „Elindult a jogállamisági eljárás a kormány ellen.

Pár hónap, és pénz se lesz. Ennyit a biztonságról.”

Cseh Katalin, a Momentum EP-képviselője szerint pedig bebizonyosodott az, amit évek óta mondanak: „súlyos veszélyben vannak az uniós források Orbán Viktor politikája miatt”. Szerinte az „egyre mélyülő megélhetési válság miatt” soha nem volt még nagyobb szükség az EU-s forrásokra, és

„soha nem voltunk még gyengébb pozícióban, hogy ez a segítség valóban megérkezzen hazánkba”.

„Ha Orbán Viktornak valóban fontos lenne a magyar érdekek képviselete, akkor nem páros lábbal tiporná, építené le a magyar jogállamiságot, valamint akasztana tengelyt az Európai Unióval, hanem mindent megtenne azért, hogy megszerezze az uniós forrásokat” – tette hozzá Cseh Katalin.

A független, a következő Országgyűlésben a Momentum frakcióját erősítő Hadházy Ákos is fontos lépésnek tartja a döntést, szerinte látszik, hogy az EU a továbbiakban nem akarja, hogy Orbán a támogatásokból fizesse ki az embereit. Ennek ellenére szomorú hírnek is tartja a bejelentést, mert ahogy fogalmazott

„mi fogjuk meginni a levét, minden magyar állampolgár”.

Hadházy ráadásul biztos abban, hogy a Fidesz a saját politikai céljaira használja fel majd az egészet, és „folytathatja a háborút a gonosz Brüsszellel”.

Beszámoltunk róla, hogy megkapta a magyar kormány az Európai Bizottság hivatalos jegyzékét a jogállamisági eljárás megindításáról. A kabinet részéről Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter reagált. Részletesebb véleményt a holnapi kormányinfóra ígért, azt viszont előzetesen elmondta, hogy a kormány miben nem hajlandó kompromisszumot kötni. Ezt követően Varga Judit igazságügyi miniszter is leírta, hogy Magyarország milyen kérdésekben nem fog engedni, emellett érdekesnek tartja, hogy a „liberális sajtó hamarabb értesül a levél tartalmáról és elküldésének idejéről, mint maguk a tagállamok”.

A jogállamisági mechanizmus lényege röviden az, hogy az Európai Bizottság visszatarthat uniós forrásokat, ha azok nem tartják be a jogállamisági követelményeket, amelyeket az EU-csatlakozásukkor vállaltak, illetve amelyeket az uniós alapszerződés rögzít. Amennyiben a folyamat végére kiderül, hogy sérülnek az EU pénzügyi érdekei Magyarországon, akkor az Európai Tanáccsal együtt az uniós támogatások egy részének felfüggesztésével vagy zárolásával is büntethetik az országot.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!