Anya és lánya segítséget ígértek, valójában emberrablók voltak

2022. április 27. – 11:15

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

4 és fél évre, valamint 5 év négy hónapra ítélt első fokon a Debreceni Törvényszék egy nőt és annak édesanyját, akik segítséget ígérve csaltak otthonukba két, érzelmileg befolyásolható, kiszolgáltatott helyzetben lévő embert – írta közleményében a Debreceni Fellebbviteli Főügyészség.

Az elsőfokú ítélet szerint az anya-lánya páros bűnösnek bizonyult felfegyverkezve elkövetett emberrablás, súlyos testi sértés büntettében és okirattal való visszaélés vétségében.

A két nő is nehéz anyagi körülmények között élt egy Hajdú-Bihar megyei településen. Az anya és prostitúcióból élő lánya úgy döntött, hogy a környezetükben lévő, érzelmileg támogatásra szoruló emberek kihasználásával keresnek pénzt.

Első áldozatuk egy nyugdíjas férfi volt, aki beleszeretett a fiatalabbik vádlott szintén prostituáltként dolgozó testvérébe. Azt hazudták neki, hogy a lány gyereket vár tőle, ezért jobb, ha hozzájuk költözik. A magányos, betegeskedő, önálló életvitelre képtelen 61 éves férfi elhitte az állítást, amelyre hivatkozva el is vették tőle 144 ezer forintos nyugdíját.

„A vádlottak ezután önkényesen magukhoz vették a férfi kézitáskáját, amelyben személyes okmányait és bankkártyáját tartotta, majd közölték vele, hogy addig nem adják vissza okiratait, amíg a nyugdíját fel nem tudják venni.”

A PIN-ködöt nem mondta meg, ami miatt többször arcon ütötték a férfit, akit egy melléképületben tartottak fogva. Végül innen menekült el az ablakon át, és kért segítséget a polgármesteri hivatalban.

A második áldozat egy 28 éves nő volt, aki kapcsolati válsága miatt fogadta el a két nő felajánlását, hogy ideiglenesen náluk találhat menedéket.

„Odaköltözése után néhány nappal azonban tőle is elvették az iratait, bankkártyáját, majd a következő napon elkezdődött a nő testi-lelki kínzása. Azzal vádolták, hogy nagyobb összeget tulajdonított el tőlük és a pénz visszaszerzése érdekében napokig vascsővel, nadrágszíjjal ütlegelték, fenyegették, forró vízzel locsolták a lábát. 3 napi kínzás után szeptember közepén – kihasználva a vádlottak figyelmetlenségét – koszosan, mezítláb, meleg ruházat nélkül menekült el az ingatlanból. Egy közeli réten a helyiek figyeltek fel rá és értesítették a rendőrséget. A nő a bántalmazás következtében 34 rendbeli zúzódásos és 2 rendbeli égési sérülést szenvedett” – állt a közleményben,

A vádlottak tagadták bűnösségüket, felmentésért vagy a büntetés enyhítéséért, a fellebviteli ügyészség pedig súlyosabb büntetést kérve fellebbezett. Az ügyészség ezt arra hivatkozva is kérte, hogy a Btk. az emberrablás elkövetőjét 5-15 év közötti fegyházzal fenyegeti.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!