Baleset ért egy világbajnok magyar ejtőernyős katonát, százzal csapódhatott a földbe Szolnoknál

2022. április 26. – 17:51

Másolás

Vágólapra másolva

A szokásos tavaszi ugrásgyakorlatot hajtották végre a szolnoki ejtőernyős katonák, amikor az egyik fiatal kiképzőt súlyos baleset érte, írta meg a Blikk.

A körülményeket részletesen egyelőre nem ismerjük, de azt tudni, hogy a világbajnok Gál Szabolcs őrmesternek kinyílt ugyan az ernyője egy helikopteres ugrásnál, de vélhetően kicsúszott a kezéből az ernyő kupolájának irányító zsinórja. Most élet és halál között van, kórházban kezelik. Több katonatársa is bement vért adni, hogy ezzel is segítsék a kezelését. A lap szerint talán a gerinc, a gerincvelő nem sérült, lehet esély a gyógyulásra.

Gál Szabolcs a szemtanúk szerint kb. 100 km/h sebességgel csapódhatott a Szolnok melletti szandai rét földjébe április 25-én délután. Ha az ernyője nem nyílt volna ki, nem élte volna túl a zuhanást, így is eltört az összes bordája, mind a két combcsontja, térde, csípője, több csigolyája, megsérült a nyelőcsöve, légcsöve, veséje. Koponyáját megmentette az ugrásoknál kötelezően viselt sisak, de így is súlyos agyrázkódást szenvedett.

Azonnal, helikopterrel szállították a Magyar Honvédség Egészségügyi Központjába, ahol az intenzív osztályon, altatásban tartva, folyamatosan műtik, még nincs túl az életveszélyen.

Gál hat éve, 27 évesen a legfiatalabb tagja volt annak a magyar honvéd csapatnak, akik ejtőernyős világbajnokságot nyertek.

A honvédség és a rendőrség légügyi és katonai ejtőernyős igazságügyi szakértők bevonásával vizsgálja a baleset körülményeit.

Frissítés

Cikkünk korábbi verziójában tévesen az szerepelt, hogy a katona a Magyar Honvédség 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóaljának kiképzése közben szenvedett balesetet, a tévedésért elnézést kérünk.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!