Szeptembertől kiiktatja az ételekből a dióféléket, a földimogyorót és a szezámmagot az egyik legnagyobb hazai közétkeztető

2022. április 26. – 16:35

Szeptembertől kiiktatja az ételekből a dióféléket, a földimogyorót és a szezámmagot az egyik legnagyobb hazai közétkeztető
Fotó: Balázs Attila / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Az AllerGéniusz Egyesület 2022 januárjában több, a közétkeztetést megreformáló javaslattal is előállt, miután az év elején egy hétéves kisfiú életét vesztette, mert allergiás reakcióként anafilaxiás sokk lépett fel nála, mert evett egy iskolai szülinapozáson a mogyorós tortából.

Az egyesület most a Facebook-oldalán posztolt arról, hogy zöld utat kapott az egyik javaslatuk, amely szerint a hasonló tragédiák megelőzése érdekében ki kell iktatni az oktatási intézmények menüjéből a földimogyorót, a dióféléket, valamint a szezámmagot. Az egyesület a legnagyobb közétkeztető cégtől, a Hungast Kft.-től kapott hivatalos állásfoglalást:

A levél végén a Hungast-csoport közétkeztetési tevékenysége kapcsán azt is megjegyzi, hogy: „a konvencionális (azaz nem speciális táplálkozási igénnyel rendelkező) fogyasztók kiszolgálása során a legjobb szándékunk ellenére is előfordulhatnak olyan élelmiszerek, melyekben fenti összetevők nyomokban előfordulnak. Korábbi egyeztetéseinknek megfelelően vállalásunk ezen lehetőségek előfordulásától mentesül.”

Az AllerGéniusz Egyesület azt is javasolta, hogy minden oktatási intézményben legyen elérhető legalább két injekció, és a tanárok, illetve más dolgozók is ismerjék ezek helyes használatát, amit egy legalább évente ismétlődő oktatással biztosítanának.

Frissítés 2022.04.27. 08:07-kor:

Az egyesület a Facebookon kiegészítésként azt írta:

„Fontos érteni: a nem ismert eseteknél (!) ez a lépés akár életmentő, míg az ismert eseteknél kockázat csökkentő. Hivatalos adat Angliából: a gyerekek 5-8%-a érintett, és ebből 20%-nál az első komoly allergiás reakció az iskolában történik meg. Amely ha nincs felkészülve, akkor az a gyerek életébe kerülhet. A magyarországi intézmények pedig nincsenek felkészítve. Nem ismerik a betegséget, a tüneteket, az ellátást. Itt szintén van teendő. Ezért a legfőbb, életveszélyes allergének kivezetése komoly prevenciós értékkel bír.”

Hozzátették, hogy az ismerten életveszélyesen allergiás gyerekeknek is nagy lépés ez a döntés, akiknek a másik étele is veszélyforrás, ezért ez nagy kockázat csökkentést jelent számukra. Ugyanakkor náluk ún. diétahiba esetén kell lennie adrenalin tartalmú autóinjektornak, amivel azonnali, életmentő sürgősségi ellátásban lehet részesíteni, ha szükséges. Ezt pedig tudnia kell alkalmazni annak a pedagógusnak, aki vele van. „Aki viszont látott már ilyen anafilaxiás rohamot az egészen biztosan érzékenyen közelít a kérdéshez és örül, ha még nagyobb esély van ennek elkerülésére” – írták.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!