Korábban egy kibertámadásos ügyben, nemrég egy oroszbarát tüntetés szervezői között bukkant fel P. Zoltán neve

2022. április 21. – 09:19

Másolás

Vágólapra másolva

A budapesti oroszpárti tüntetés Facebook-eseményének létrehozói között talált rá a Hvg.hu arra a P. Zoltánra, akinek a neve évekkel ezelőtt egy oroszok által elkövetett kibertámadás ügyében is előkerült. Akkor az illető tagadta, hogy bármi köze lett volna a honvédelmi minisztériumot célba vevő adathalász akcióhoz.

Oroszország mellett, a NATO és az EU ellen szerveztek tüntetést április 30-ra. A budapesti esemény Facebook-oldalát négyen hozták létre. Közülük csak kettő azonosítható be, a két beazonosíthatóból pedig az egyik egy FB-oldal. A másik egy magánszemély, P. Zoltán, akinek a facebookos adatlapjából szinte semmi nem derül ki.

Ennél érdekesebb, hogy egy ugyanilyen, egyébként nem szokványos vezetéknevű férfi évekkel korábban egy olyan kibertámadásos ügyben bukkant fel, melynek hátterében valószínűleg oroszok álltak, a célpont pedig a Honvédelmi Minisztérium volt – írja a lap. 2014-ben egy qov.hu domain alatt lévő oldalról indítottak az orosz titkosszolgálatok adathalász támadást a Honvédelmi Minisztérium ellen. Az orosz hekkerek által használt domainnek lett aztán a tulajdonosa P. Zoltán. Róla annyit lehetett tudni 2017-ben, hogy Győrben él és informatikus. Akkor az őt megkereső újságírónak P. azt állította: semmi köze a kibertámadáshoz.

A háború kirobbanása után az orosz titkosszolgálatok egyik kiemelt célja, hogy a nyugati közvéleményt befolyásolva úgy állítsák be a háborút, mintha nem Oroszország lenne az agresszor, és a háborúért a NATO és az EU lenne a felelős. Az oroszpárti, Putyin-párti tüntetésekre jellemző, hogy a szervezők igyekeznek a háttérben maradni, holott ez nem igazán jellemző a demokratikus országokban.

A lap emlékeztet arra, hogy nem ez az első eset, hogy különös figurák jelennek meg egy-egy oroszpárti utcai megmozdulás szervezésének hátterében. 2015-ben Putyin budapesti látogatására megrendezett oroszbarát megmozdulás szervezőinek kapcsolati hálójában – igaz, nem a saját nevén – Szabó Albert egykori hungarista vezér is benne volt, akitől akkor elhatárolódtak a szervezők.

A kilencvenes években Szabó volt az első olyan szélsőjobboldali vezető, aki nyíltan Oroszország felé kacsintgatott, és kiterjedt orosz kapcsolatai voltak. Az ő egykori harcostársáról, Győrkös Istvánról később kiderült, hogy az általa vezetett hungarista szervezettel orosz katonai hírszerzők vették fel a kapcsolatot. A Győrkös-féle szervezet honlapját pedig később átvették az oroszok.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!