Megint orosz gép járt Magyarországon, nukleáris fűtőanyagot hozott

2022. április 20. – 09:32

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Mivel az orosz–ukrán háború miatt a vasúti ellátás ellehetetlenült, ismét légi úton érkezett nukleáris fűtőelem Oroszországból Magyarországra – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán a Facebookon. Az orosz felségjelzésű gépre olvasóink is felfigyeltek, screenshotot is kaptunk róla, ám ezzel kapcsolatos kérdésünkre kedden nem kaptunk választ a külügyminisztériumtól. Mint Szijjártó most elmondta, a nukleáris fűtőelemet az orosz Volga-Dnepr Airlines egyik gépe szállította.

„A magyar energiamixben a nukleáris energia egy fontos szerepet lát el, hiszen a paksi atomerőmű mintegy 2000 megawattnyi villamos energiát állít elő a négy blokk maximumra járatott teljesítményéből fakadóan. Ahhoz, hogy az atomerőmű működni tudjon, nukleáris fűtőelemre van szükség” – mondta Szijjártó azzal, hogy az atomerőműbe ma, szerdán reggel meg is érkezett a fűtőelem.

Belarusz, Lengyelország és Szlovákia légterén keresztül érkezett a fűtőelem Magyarországra, és mivel a szankciók alól kivételt képez a nukleáris energia, annak szállítása nem jelent gondot. A paksi atomerőmű a magyar villamosenergia-előállítás felét biztosítja, a magyar villamos energia felhasználásának egyharmadát pedig innen fedezik, ezért különösen fontos, hogy rendelkezésre álljon időben a nukleáris fűtőanyag.

Ezelőtt április 7-én érkezett nukleáris fűtőanyag Oroszországból Magyarországra.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!