Az ellenzéki szavazók háromnegyede szerint Gyurcsány visszavonulása elősegítené a kormányváltást

2022. április 20. – 07:30

Másolás

Vágólapra másolva


Elsősorban a Fidesz anyagi és médiafölénye okozta az április 3-i választásokon az újabb kétharmados győzelmet, mondják az ellenzéki szavazók. A Jobbikhoz közel álló Iránytű Intézet legfrissebb felmérésében – amit a 24.hu ismertetett – minden második válaszadó ugyanakkor legalább részben az ellenzéket is felelőssé teszi ezért. A Fidesz erőforrásfölényét a válaszadók 47 százaléka, míg az ellenzéket 20 százalékuk okolta a választás eredményéért.

A felmérést 1850 fős mintán szokták csinálni, de a mostani kérdéseket csupán annak a 852 válaszadónak tették fel, aki nem a Fideszre szavazott vagy nem szavazott.

Amikor az ellenzéken belüli személyi felelősségről volt szó, a válaszadók 26 százaléka azt mondta, a vereségért mindenkit egyformán terhel a felelősség. A leggyakrabban Márki-Zay Péter nevét említették (20 százalék), de alig maradt el tőle Gyurcsány Ferenc (19 százalék). Gyurcsány kapcsán külön rákérdeztek arra, hogy az ő esetleges visszavonulása javítaná-e az ellenzék esélyeit.

A válaszadók túlnyomó többsége szerint igen: a nem kormánypárti szavazók háromnegyede mondja azt, hogy több esély lenne a kormányváltásra, ha Gyurcsány visszavonulna. Nem meglepő módon csak a DK-párti szavazók többsége nem ért egyet ezzel az állítással – bár az ő táborukban is 42 százalék felelt erre a kérdésre igennel –, míg a másik végletet 89 százalékkal a Momentum-szavazók jelentették. Márki-Zay esetleges visszavonulásától ugyanilyen hatást jóval kevesebben, mindössze 49 százaléknyian várnak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!