Pert nyertek az otthongondozó anyák az állam ellen

2022. április 13. – 14:15

Pert nyertek az otthongondozó anyák az állam ellen
Résztvevők Az otthonápolás munka! címmel, a Lépjünk, hogy léphessenek! egyesület figyelemfelhívó akcióján a fővárosi Kossuth Lajos téren 2018. szeptember 28-án – Fotó: Mónus Márton / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Jogerősen is megnyerte a TASZ az otthongondozó anyák perét az állam ellen, írja közleményében a szervezet. A Fővárosi Ítélőtábla jogerős ítéletében kimondta, hogy a magyar állam megsértette a TASZ által képviselt súlyos-halmozott fogyatékossággal élő emberek és az őket gondozó édesanyjuk emberi méltóságát, magánélethez való jogát és egyenlő bánásmódhoz való alapjogát azzal, hogy nem biztosít számukra megfelelő ellátásokat. A másodfokú bíróság mindenben megerősítette a Fővárosi Törvényszék elsőfokú ítéletét, ami így hatással lehet több tízezer, hasonló helyzetben lévő család életére.

A TASZ 2017 decemberében indított pert hat édesanya és gyermekeik képviseletében az Emberi Erőforrások Minisztériuma, valamint a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság ellen, mert a családok évtizedek óta hiába várnak érdemi segítséget az állami szervektől. A Fővárosi Törvényszék 2021 decemberében az édesanyák és gyermekeik javára döntött. Megállapította, hogy az állam embertelen választás elé állítja a fogyatékossággal élő emberek családjait azzal, hogy vagy mindentől elzárt, határ menti, több száz fős tömegintézményekben helyezik el szerettüket, vagy – az ilyen intézményektől elborzadva – életük végéig vállalják a napi 24 órás gondozási munkát. Kimondta azt is, hogy

a fogyatékossággal élő embereknek joga van a törvényekben garantált, az emberi méltóságot tiszteletben tartó lakhatási szolgáltatásokhoz,

ilyen támogatott lakhatást viszont a magyar állam nem tart fent sem a fővárosban, sem annak környékén. A bíróság szerint az állam ezzel megsérti az érintettek egyenlő bánásmódhoz való jogát, hiszen sem a szülők, sem gyermeik nem tudnak más emberekhez hasonló méltó életet élni.

Április 12-én a Fővárosi Ítélőtábla mindenben megerősítette a Törvényszék döntését. Jogerősen is kimondta, hogy az állami szervek mulasztása súlyosan sérti a hat felperes család személyiségi jogait, és számukra azonnal létre kell hozni támogatott lakhatási férőhelyeket. Az elszenvedett súlyos lelki szenvedéseik miatt fejenként 5 millió forint is megilleti őket.

„Elmondhatatlanul örülünk, hogy immár jogerősen is kimondta a bíróság, hogy a fogyatékos embereknek is joguk van a méltó életre és az ehhez szükséges ellátásokra. Ezzel végre elégtételt kaptak az évtizedek óta küzdő anyák és gyermekeik” – mondta Boros Ilona, a TASZ Egyenlőségprojektjének vezetője.

„Ezzel az ítélettel remélhetőleg precedenst is teremtettünk több tízezer hasonló helyzetben lévő ember számára, hiszen a konkrét ügyben hozott döntés minden fogyatékossággal élő ember lakhatási jogát elismeri” – tette hozzá dr. Pető Márk ügyvéd, aki az édesanyákat és gyermekeiket képviselte az ügyben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!