Kovács Zoltán a CNN-en: Arra kapott felhatalmazást a kormány a választáson, hogy ne küldjünk fegyvereket és katonákat Ukrajnába

2022. április 9. – 00:12

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Christiane Amanpour, a CNN vezető nemzetközi tudósítójának vendége volt pénteken Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár. Az interjúban főként a magyar kormány orosz-ukrán háborúhoz való hozzáállásáról volt szó.

Amanpour először arról kérdezte az államtitkárt, miért beszél Orbán Viktor úgy, ahogyan szokott pl. Zelenszkij ukrán elnökkel vagy éppen a főáramú sajtóval, és miért tart ki még mindig Putyin mellett ebben a helyzetben. Kovács válasza szerint a felforrósodott kampányhangulat magyarázza a helyeztet, valamint hogy a háború beárnyékolta a kampányt. Senki nem kérte, hogy más országok, akár Ukrajna beleszóljon a magyar választásokba és az ellenzék mellett kampányoljon – mondta. A vasárnapi választáson elért kétharmados győzelemmel szerinte arra kapott nagyon erős felhatalmazást a kormány, hogy végrehajtsa, amit a kampányban ígért, vagyis hogy nem küldünk fegyvereket és katonákat Ukrajnába.

A műsorvezető érdeklődött, mivel magyarázható az EU-tól, NATO-tól eltérő magyar különvélemény Ukrajna kérdésben, miért nem akar segíteni Magyarország egy szuverén, demokratikus, szomszédos országnak, amit megtámadtak. Kovács azt mondta, az állítás második fele nem igaz, Magyarország teljes egészében az unió és a NATO mellett áll minden döntésben. Ugyanakkor szerinte a választásokon kiderült, hogy a magyar emberek nem akarják, hogy belerángassák őket ebbe a háborúba.

Amanpour felidézte, hogy Orbán választási győzelme után rögtön megragadta az alkalmat, hogy kijelentse, hajlandó Putyin kérésének megfelelően rubelben fizetni az orosz gázért, amit az EU korábban zsarolásnak nevezett. Miért tenné ezt Orbán, kérdezte. Kovács Zoltán válaszként azzal érvelt, az EU-nak jelenleg nincs központi beszerzési mechanizmusa az orosz energiahordozókra, minden ország egyéni szerződések alapján veszi ezeket. Szerinte technikai kérdés csupán, hogy miben fizetünk a saját szerződésünk szerint beszerzett gázért, ez nem érinti az uniós szankciókat. Hangsúlyozta, hogy a magyar lakosság és gazdaság nagy mértékben rá van utalva az orosz földgázra és kőolajra, „de nem mi teremtettük ezt a helyzetet, csak megörököltük”. (Az Európai Bizottság egyébként nem teljesen ért egyet Kováccsal, Ursula von der Leyen szerint a rubelben fizetés sértené a szankciókat.)

Von der Leyen bizottsági elnök pénteken arról beszélt, Európában a törvényes rendnek kell uralkodnia, nem pedig erőpolitikának, ezért Putyin ukrajnai akciójának el kell buknia. A műsorvezető megkérdezte, osztja-e ezeket a nézeteket a magyar kormány, amire Kovács Zoltán azt felelte, hogy száz százalékban az uniós álláspont és a béke mellett áll Magyarország.

Amanpour ezután szembesítette Kovácsot Zelenszkij elhíresült beszédével, amikor hosszan részletezte Orbán Viktor és Magyarország kétes pozícióját az ukrajnai háború kapcsán. A civilek oroszok általi legyilkolására és a pénteki kramatorszki vasútállomás elleni támadásra hivatkozva rákérdezett, mit mondana most a magyar kormányfő Zelenszkijnek, beszélnek-e egyáltalán, hiszen korábban még béketárgyalások helyszínéül is ajánlkozott Magyarország. Kovács azt mondta, pontosan az ilyen üzengetést utasítja el Orbán Viktor. „Szuverén államként tudjuk, mit csinálunk, és nem azt fogjuk csinálni, amit mások mondanak nekünk. Zelenszkij a saját nemzeti érdekeit közvetíti, de mi nem fogunk belebonyolódni a háborúba. Viszont segítünk minden menekültnek és készek vagyunk tenni is a békéért, ezért jelentkezett Budapest a béketárgyalások helyszínének” – mondta

A műsorvezető felhozta, hogy máshol Európában is tartanak mostanában választásokat, Szerbiában már nyert is Aleksandar Vučić, most vasárnap pedig Franciaországban van esély rá, hogy Marine Le Pen lesz az új elnök. Ők mindketten hasonló irányvonalat visznek, mint Orbán, ennek kapcsán rákérdezett, szerepel-e még a magyar kormányfő tervei között egy radikálisan jobboldali, európai szintű szövetség terve, vagy ez most már nem reális abból kiindulva, mennyire diszkreditálja ezeket a politikusokat a Putyin-rezsimhez való közelségük. Kovács Zoltán válasza szerint Orbán Viktor mindig a magyar nemzeti érdekeket képviselte. „Erős Európa csak erős tagállamokkal lehetséges”, hangsúlyozta. Mint mondta, bármi történik az EU-ban, Orbán mindig szövetségeseket fog keresni ahhoz, hogy mindenki elismerje a nemzetek szuverenitását. A magyar kormány elutasítja a baloldali politikusoknak azt a kísérletét, hogy kisajátítsák a jogot arra, hogy megmondják, hogyan kéne kinéznie Európának – közölte.

Végezetül Amanpour felidézte, hogy a magyar kormány büszkén nevezi az országot illiberális demokráciának, de vajon számít-e még neki bármit is például az, hogy az EBESZ megfigyelői szerint nem voltak kiegyenlítettek a feltételek a választáson, és hogy Magyarországon a demokratikus kondíciók folyamatos hanyatlása megy végbe. Kovács Zoltán azt mondta, ez egyáltalán nem foglalkoztatja a magyar kormányt, tisztában vannak Amanpour és a CNN olvasatával arról, mi történik Közép-Európában. Végül közölte, hogy az amerikai választási rendszerben a magyar eredmény egy 85 százalékos többséget hozott volna, és hogy a magyarok pontosan tudják, miről és hogyan akarnak dönteni.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!