Szenzoros riasztót terveznek a csatornahálózatba, hogy megakadályozzák a természet szennyezését

2022. április 8. – 09:06

Szenzoros riasztót terveznek a csatornahálózatba, hogy megakadályozzák a természet szennyezését
Munkában a mocsárjáró a 2020-as kárelhárításkor – Fotó: Bődey János/Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Az elmúlt évtizedek legsúlyosabb olajos vízszennyezése történt 2020 decemberében Szigetszentmiklósnál – írtuk riportunkban az eset után.

Később kiderült, egy 59 éves tököli férfi önthetett ki több ezer liter fáradt olajat a Ráckevei-Soroksári Duna-ágnál (RSD), és a szennyeződés a nyílt vízre nem jutott ki, de örökre elpusztított egy úszólápot 1800 négyzetméternyi területen.

Szigetszentmiklósnak valamivel több mint 16 millió forintjába került a szennyezés következményeinek elhárítása, a csatornahálózat megtisztítása. Összesen 14 millió 38 ezer forintot visszakapott a település a vis maior keretből, mondta el a Szabad Európának Nagy János, Szigetszentmiklós polgármestere, amikor a környezetrombolás óta eltelt időszak fejleményeiről beszélt.

A hatósági munka még évekig elhúzódhat, az ügy gyanúsítottja, aki poligráfos vizsgálatnak nem volt hajlandó alávetni magát, szabadlábon védekezhet.

A polgármester szenzoros riasztórendszert szereltetne a csatornahálózatba, amivel meg lehetne akadályozni a hasonló természetkárosítást. Eközben a természet regenerálódni kezdett, az élet már valamelyest visszatért a területre.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!