Pár órát sztrájkolt, mégis többnapi bérét vonták le egy tanárnak

2022. április 5. – 22:08

Pár órát sztrájkolt, mégis többnapi bérét vonták le egy tanárnak
Budapest legerősebb középiskoláinak tanárai közösen álltak ki az Egyetem téren a kormány sztrájkjogot ellehetetlenítő rendelete ellen – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint 100 panasz érkezett arról, hogy jogtalanul vonták le a sztrájkoló tanárok bérét, egyikük például pár órát sztrájkolt, mégis 50-60 ezer forinttal kevesebb fizetést kapott áprilisban – ezt Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) országos választmányi tagja mondta az RTL Híradójának.

„Eredetileg négy napon szerettem volna sztrájkolni, ebből egyik nap sem teljesen. (…) mert én is figyeltem arra, hogy a tanulókat ne érje olyan kellemetlenség, hogy teljesen elmaradnak az óráik”

– ezt egy fővárosi tanár nyilatkozta az RTL-nek, aki néhány óra sztrájk miatt 36 ezer forinttal kapott kevesebb fizetést áprilisban.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) úgy reagált: a tényleges munkabeszüntetés mértéke alapján határozzák meg a levont pénzt a havi munkabérhez arányosítva.

Ugyanakkor nem egyedi az imént idézett tanárok esete. A pedagógus-szakszervezetek már márciusban arról beszéltek, hogy több tanárnak jogsértően úgy vonták le a teljes napi bérét, hogy valójában nem sztrájkoltak egész nap. Nyílt levelet is írtak a munkáltatóknak, amiben leszögezték: ha nem fizetik ki a jogos béreket, a munkáltatók nevét nyilvánosságra fogják hozni, és a bíróságon is vállalniuk kell a felelősséget.

Azért jogtalan ez a magatartás, mert valójában csak a sztrájkkal töltött munkaórákat nem kell kifizetnie a munkáltatónak. A pedagógusok a március 16-án kezdődő sztrájkjukat április 1-én felfüggesztették, de a megalakuló kormánnyal folytatni fogják a tárgyalásokat a bérek növelése és a munkaterhek csökkentése miatt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!