Vonat elé hajtott egy kisteherautó Mindszentnél, öten meghaltak

2022. április 5. – 07:55

frissítve

Vonat elé hajtott egy kisteherautó Mindszentnél, öten meghaltak
Fotó: Bálint András / Szegeder

Másolás

Vágólapra másolva

Vonat elé hajtott egy kisteherautó Csongrád-Csanád megyében, Mindszentnél, a Déli utcai vasúti átjáróban kedden reggel kevéssel hét óra előtt, írja a rendőrség. A balesetben öten meghaltak és tíznél is többen megsérültek a mentőszolgálat szerint.

A helyszínelés még délelőtt tízkor is tartott, a rendőrség és a katasztrófavédelem is nagy erőkkel vonult ki, jelentette a Telex szegedi tudósítója. Beszéltünk egy közelben lakó szemtanúval is, aki szerint ebben a – csak fénysorompóval ellátott – vasúti átjáróban néhány éve már történt egy hasonló baleset.

Nem hibázott a mozdonyvezető a MÁV szerint

Biber Anett, a MÁV-Volán-csoport szóvivője délben a Csongrád-Csanád megyei településen tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, a Szentesről Hódmezővásárhelyre tartó motorvonat vezetőjének alig maradt ideje fékezni, amikor az átjáróban váratlanul elé hajtott a kisteherautó. „A fékhatás így már nem érvényesülhetett” – mondta. A szóvivő elmondása szerint a mozdonyvezető mindent az utasításoknak megfelelően tett, betartotta a pályaszakaszon érvényes 80 kilométer per órás sebességhatárt is. A biztosítóberendezés jól működött, a közút felé tiltó jelzést mutatott – mondta a szóvivő.

Fotó: Bálint András / Szegeder Fotó: Bálint András / Szegeder
Fotó: Bálint András / Szegeder

A vonaton a vezetőn és a jegyvizsgálón kívül tizenketten utaztak, a mozdonyvezetőn kívül mindenki megsérült. A jármű az ütközés után csaknem száz métert siklott, majd az oldalára borult. Az anyagi kár meghaladhatja a 100 millió forintot, a motorvonatot selejtezni kell – közölte Biber Anett.

A motorkocsit daruval emelik vissza a pályára és egy mozdonnyal vontatják el a helyszínről. A műszaki mentés miatt – várhatóan szerda reggelig – Szentes és Hódmezővásárhely között pótlóbuszok közlekednek – mondta a szóvivő. Hozzátette: a pályaszakaszt a vasútforgalom újraindulása után is csak csökkentett sebességgel használhatják majd a szerelvények.

Öten haltak meg a helyszínen

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője az MTI-nek elmondta: a baleset helyszínére tíz mentőautó és egy mentőhelikopter érkezett. Öt férfi a helyszínen életét vesztette, a mentők két férfit súlyos sérülésekkel – fej- és végtagsérülésekkel – kórházba szállítottak. A vonaton tizenegy utas szenvedett jellemzően zúzódásokat, őket megfigyelésre szintén kórházba vitték.

A Szentesről Hódmezővásárhelyre tartó vonat az ütközés erejétől kisiklott. Az utat a mentés és a helyszínelés idejére lezárták, a forgalmat elterelik.

A fénysorompó működött a baleset idején, a kisteherautó a tilos jelzés ellenére hajtott a sínekre.

Fotó: Bálint András / Szegeder Fotó: Bálint András / Szegeder
Fotó: Bálint András / Szegeder

A balesethez a hódmezővásárhelyi, a szentesi és a szegedi hivatásos, valamint a mindszenti önkéntes tűzoltókat riasztották. A műszaki mentést a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítja. A helyszínre egy mentőhelikopter is kiérkezett, írja az MTI.

Tavaly október 14-én a Vas megyei Csákánydoroszlónál hárman haltak meg egy hasonló balesetben. Akkor is működött a fénysorompó, és a sofőr a tilos jelzés ellenére hajtott a sínekre.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!