KDNP: Nem ismeri az illetékes a terjedő dokumentumot abortusz- és fogamzásgátlásügyben

2022. április 4. – 11:02

Másolás

Vágólapra másolva

Gyorsan terjedt a közösségi médiában a hétvégén egy dokumentum, amely úgy néz ki, mintha a KDNP egy belső, nem a nyilvánosságnak szánt anyaga, pontosabban az arról készült fotó lenne. A Telexnek szombat óta több olvasó is elküldte az egyoldalas dokumentumot, amelynek a címe: Javaslat demográfiai státuszt javító intézkedések meghozatalára.

A dokumentumon aláírás, keltezés nincsen. A fejlécében az szerepel, hogy Kereszténydemokrata Néppárt, Család- és Életvédelmi Szakbizottság. A jobb felső sarokba azt írták, hogy „Kizárólag belső használatra”. A papíron átlósan keresztülfut halványan, de nagy betűkkel a felirat: „lemásolni tilos”. Egy olyan információt is feltüntettek, hogy 21 példányban készült, és a kézzel beírt 15-ös szám szerint ez, a lefotózott darab a 15. példány.

Az alcím „22.04.03. O. gy. v. ny. esetére”. A rövidítés feloldása feltehetően az, hogy a javaslat a választási győzelem esetére szól.

A vázlatos dokumentumban feltüntetett javaslatok olyanok, amelyek komoly közéleti vitát generálnának, társadalmi elutasítottságuk várhatóan óriási lenne.

Az egyik javaslat „nemzetközi példák figyelembe vételével (lehet pl Lengyel) szabályozni a művi terhesség megszakítást”, a másik fő pont pedig az összes fogamzásgátló eszköz (az óvszert is ideértve) orvosi rendelvénykötelessé tétele és kizárólagos gyógyszertári forgalmazásuk elrendelése.

A papír alján két név szerepel. Az ott olvasható szöveg szerint a „felelős” Almási-Szabó Attila, a KDNP Család- és Életvédelmi Szakbizottságának vezetője, és „közreműködő” Téglásy Kristóf, a Család-, Ifjúság- és Népesedéspolitikai Intézet munkatársa.

Kerestük vasárnap mindkettőjüket, illetve a KDNP sajtóirodáját is, ahonnan későbbre ígértek visszajelzést. Végül Almási-Szabó Attila hétfőn reggel ezt válaszolta a megkeresésünkre:

„A levelében küldött dokumentumot /levelet/ nem ismerem,: így szakbizottságunk nevének és azon a nevem feltüntetése, hozzájárulásom, és beleegyezésem nélkül történt.”

A dokumentum hitelességével kapcsolatban gyanúra adhatott okot, hogy az közvetlenül a választás előtt került elő, a tartalma olyan volt, amely alkalmas a kormánypártokkal szemben szavazásra mozgósításra, és a szöveg még közvetlenül utalt is a választási eredmény és a javaslatok megvalósításának összefüggésére. Feltűnő volt az aláírás, keltezés hiánya mellett az is, hogy a szöveg több helyesírási hibát tartalmazott: a lengyel szó nagy kezdővel, az egybeírandó terhességmegszakítás különírva szerepel.

A dokumentum eredetéről egyelőre mindössze annyit lehet tudni, amit az a magyar influenszer írt ki, aki a hétvégén több mint 38 ezer követőjéhez juttatta el Instagram-sztoriban, előrebocsátva, hogy vannak kételyei a megosztásával kapcsolatban, mert a hitelességét nem tudja igazolni. Ő azt írta: úgy küldték neki is a fotót előző este.

Az LMP-s Ungár Péter egyébként nemrég rákérdezett a parlamentben a kormány abortuszszabályozással kapcsolatos terveire. Március 11-én írásbeli kérdést tett fel a témában a Miniszterelnökséget vezető miniszternek. A válasz március 29-én – Gulyás Gergely megbízásából – Zsigó Róbert államtitkártól érkezett, és mindössze annyi volt, hogy Ungár tekintse irányadónak a korábbi, hasonló kérdésére adott választ. Ebben a bizonyos 2020. november 10-i levélben, amelyhez Zsigó most Ungárt visszairányította, az állt: „A kormány a jelenleg hatályos szabályokon nem tervez változtatást.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!