Teleszórták Rábaközt a fideszes képviselő dicséretéről, a polgármesterek neve áll a szöveg alatt

2022. április 1. – 11:19

Laczó Balázs
Laczó Balázs
Győri tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

A helyi polgármesterek nyomtatott aláírásával dobtak be a rábaközi falvak választóinak postaládájába olyan levelet, amely a fideszes képviselőjelölt, Gyopáros Alpár által vezetett Magyar Falu Programról zeng ódákat. Csorna és Kapuvár esetében a levél egyértelműen a fideszes jelölt támogatására buzdít, a képviselő ellenfele Kovácsné Varga Ildikó kifogást nyújtott be a választókerület Választási Bizottságához. Aztán őt büntették meg a népszavazással kapcsolatos bejegyzés megosztása miatt – írta meg az Új Szó Nálunk.

Egy a sok közül a vitnyédi, a többi szó szerint ugyanezt tartalmazza – Fotó: Laczó Balázs/ Telex
Egy a sok közül a vitnyédi, a többi szó szerint ugyanezt tartalmazza – Fotó: Laczó Balázs/ Telex

Elsőre olyannak tűnnek a különböző falvak és kisvárosok választóihoz eljuttatott levelek, mintha egyetlen írásmű másolatai lennének. Csak más a helységnév és a nyomtatott név – írja az Új Szó Nálunk. A papírokon nincs kézi aláírás, sem fejléc, így hát először az szorult tisztázásra: egyáltalán tudtak-e róla a polgármesterek?

Szilsárkányban pedig így látják a helyzetet... – Fotó: Laczó Balázs/ Telex
Szilsárkányban pedig így látják a helyzetet... – Fotó: Laczó Balázs/ Telex
A csornai levél, amit kifogásoltak – Fotó: Laczó Balázs/ Telex
A csornai levél, amit kifogásoltak – Fotó: Laczó Balázs/ Telex

Szavazatukkal támogassák a falu fejlődését!

„Hogyne tudtam volna?” „De erről nem nyilatkozom”– reagált a telefonban Fehértó polgármestere, Tóth Alice. Az ő neve fölött álló levélben is ugyanaz a fogalmazvány áll, mint a többin: „településünkre több százmillió forint értékben érkezett kormányzati támogatás a Fehértó országgyűlési képviselője, Gyopáros Alpár által irányított Magyar Falu Programnak köszönhetően, tavasszal pedig további forrásokra számíthatunk.”

Fehértón is a Magyar Falu Program a fejlődés záloga a vezető szerint – Kép: Fehértó önkormányzata.
Fehértón is a Magyar Falu Program a fejlődés záloga a vezető szerint – Kép: Fehértó önkormányzata.

A levél zárógondolata sem hagy kérdőjelet a valódi mondanóvalóval kapcsolatban: „Az összes álmot, falunk további szépülését, fejlődését segítő elképzelést szeretném megvalósítani, ehhez azonban szükség van a Magyar Falu Programra és arra a vidékbarát hozzáállásra, amelyet ebben a kormányzati ciklusban tapasztaltunk. Tekintettel a Fehértó jövője szempontjából is óriási tétre, arra biztatom, hogy Önök és családtagjaik is vegyenek részt az országgyűlési választásokon, és szavazatukkal támogassák Fehértó fejlődését.”

Egyértelműen kérik a képviselő támogatását

Az információk összeértek és kisült, hogy szó szerint ezt olvashatták – a birtokunkba jutott levelek alapján – Vitnyéden, Szilsárkányban, Szilban, Fertőendréden, Rábacsanakon és Markotabödögén. Minimális mértékben tér el a szöveg Kapuvár és Csorna esetében, amelyeknél – városokról lévén szó – nem a Magyar Falu Program a „fejlődés garanciája”. Viszont nevesítik a Gyopáros Alpár közbenjárásával érkezett kormányzati támogatások egyéb gyümölcseit, Kapuváron egyebek között a Lumnitzer kórház fejlődését, az új idősotthont, Csornán a járásbíróságot és a megújult járóbetegközpontot.

A két városban a szöveg még egy ponton tér el a falvakétól: konkrétan teszik le voksukat a levelek szerzői: „arra biztatom önöket, hogy vegyenek részt az országgyűlési választásokon és szavazatukkal támogassák Gyopáros Alpárt, Kapuvár/Csorna képviselőjelöltjét.”

Az általunk kérdezett falusi polgármesterek ellenségesen fogadták az érdeklődést, Fehértó vezetője,

Tóth Alice szerint eleve nem igaz, hogy a levél Gyopáros Alpár támogatásáról szól, kizárólag a falu jövőjéről, amiért ő évtizedek óta küzd.

Egy másik polgármester szerint nem állja meg a helyét, hogy a kiküldött levelekben ugyanaz a szöveg áll, és kérdésünkre a faluvezető azt állította, ő maga írta a levelet. Ezután felszólított, hogy előbb tájékozódjunk, beszéljünk másokkal a levélről, ne vele. Visszakérdeztünk, hogy miért tájékozódjunk bárki másnál arról a levélről, amit ő maga írt, ekkor leszögezte: „azt hiszem, ez az a pont, ahol lezárjuk ezt a beszélgetést”.

Pollreisz Balázs, az MSZP megyei elnöke a Telexet arról tájékoztatta, hogy az ő birtokukba mintegy 14-15 településről jutott el hasonló levél, s mivel a csornai álláspontjuk szerint jogszabályba ütközik, Kovácsné Varga Ildikó képviselőjelölt a választási eljárásról szóló 2013. évi XXXVI. törvény (a továbbiakban: Ve.) 208. §-a alapján kifogást nyújtott be a választási bizottsághoz.

Azt írják, bár formailag a településre érkezett kormányzati forrásokról számol be a levél, tartalmilag az ehhez szükséges szintet messze túllépve Gyopáros Alpár melletti kampánytevékenységet valósított meg, feladva ezzel az önkormányzati szerveknek a kampányidőszakra előírt semlegességi követelményét.

A kifogásban Kovácsné Varga Ildikó leszögezte egyebek között, hogy az önkormányzatot a polgármester reprezentálja, és természetesen megilleti a véleménynyilvánítás szabadsága pártpolitikai kérdésekben is, „de csak abban az esetben, ha magánemberként vagy pártpolitikai szereplőként jár el, s az Alkotmánybíróság 3154/2018. (V. 11.) számú AB határozata” szerint a polgármester pártpolitikai és polgármesteri szereplésének jól láthatóan el kell válnia egymástól.

Nem kaptunk választ

Beszéltünk Csorna polgármesterével, aki azt kérte: írásban küldjük el kérdéseinket, és még aznap válaszolni fog. Választ nem kaptunk, pedig szerettük volna megtudni: ki írta a levelet, annak terjesztését milyen kérésre rendelte el.

Elutasítva és megbüntetve

A kedden benyújtott kifogást a választási bizottság azonban másnap el is utasította, Pollreisz Balázs szerint ugyanakkor az ő jelöltjüket 800 ezer forintra büntették egy másik kifogás nyomán, amit azért nyújtott be a Fidesz-KDNP jelöltjének kampányfőnöke, mert a bizottság szerint Kovácsné Varga Ildikó, a DK-Jobbik-LMP-MSZP-Momentum-Párbeszéd képviselőjelöltje a hivatalos Facebook-oldalán súlyosan jogszabálysértő bejegyzést tett közzé. Az érvénytelen népszavazásra buzdító poszt körbejár a Facebookon, „ha nem töltöd ki a népszavazási lapot, majd kitölti helyetted a Fidesz! A megoldás rontsd el! Ikszeld be mindkét választ! Az nem hamisítható”. Megosztotta, és ezzel a nem jogerős döntés szerint megsérti a Ve. 2.§ (1) bekezdésének a) és e) pontjában foglalt alapelveket, a választás tisztaságának alapelvét, valamint a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás alapelvét.

Az ő kifogását viszont elutasították, mert „bizonyíték hiányában nem dönthető el egyértelműen a levél aláírójának és küldőjének személye, mivel a levél aláírást és bélyegzőt, önkormányzati fejlécet nem tartalmaz, ezért azt a kifogás által jogszabálysértéssel érintett dr. Bónáné dr. Németh Katalin polgármester esetében bizonyítottság hiányában érdemi vizsgálat nélkül elutasította.”

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!