Már most 15 centiméternyi víz hiányzik a Balatonból, nyáron is nagyon alacsony lehet a vízállás

2022. március 30. – 20:33

Másolás

Vágólapra másolva

Az optimista prognózisok szerint augusztusra 86-100 centiméterre, a pesszimistább várakozások szerint idén akár 50-60 centiméterre is csökkenhet a Balaton vízállása – mondta Lábdy Jenő, az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgató-helyettese, számolt be a Hírbalaton.hu a Balaton Fejlesztési Tanács által rendezett vízvilágnapi konferenciáról.

Jelenleg 101 centiméteres a tó átlagos vízállása a siófoki mércéhez viszonyítva (ami nem átlagmélységet jelent). Az üzemi vízszintmaximum márciusban 115 centiméter, ami április végére emelkedik 120 centiméterre a szabályozás szerint, hogy a forró nyári hónapokban is kellően magas maradjon a vízszint.

A Balaton a szántódi kompkikötőnél – Fotó: Faludi Imre / MTVA bizományosi
A Balaton a szántódi kompkikötőnél – Fotó: Faludi Imre / MTVA bizományosi

Lábdy azt mondta, jelenleg nagyon alacsony a Balaton vízállása, jóval elmarad a szabályozási szinttől, amin már az se segíthet, ha a napokban sok csapadék hull. Az országban olyan nagy a szárazság, hogy a talaj azonnal elnyeli a vizet, és a melegedő időjárásban egyre nagyobb lesz a párolgási veszteség.

Lábdy arról is beszélt, hogy a Balatonnál is egyre inkább érezteti hatását a klímaváltozás, az emelkedő átlaghőmérsékletek mellett változik a csapadék eloszlása, csökken a tóba érkező hozzáfolyások mértéke, és nagyobb a párolgás. Ezt a folyamatot jelzi, hogy tavaly is negatív volt a vízmérleg, tehát a párolgás nagyobb volt, mint a hozzáfolyás.

A Balatoni Hajózási Zrt. több milliárd forintért vásárolt hajókat, illetve kompot, amelyeket a legegyszerűbben a Sió-csatornán keresztül lehetne eljuttatni a Balatonba. A tervek idei megvalósításának nem kedvez a nagy csapadékhiány – mondta Lábdy.

Mi akkor is kérdezünk, ha valaki nem akar válaszolni Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogass