Tavat, napozórétet építenek a Városmajor közepébe az új tervek szerint

2022. március 29. – 17:17

Tavat, napozórétet építenek a Városmajor közepébe az új tervek szerint
A Városmajor látványterve – Forrás: BFK, látványterv: Karlinger Manó

Másolás

Vágólapra másolva

Az OpenSpace Kft. és a Deicler Jakab Építész Stúdió Kft. közös pályamunkája nyerte a kormányzati Budapest Fejlesztési Központ (BFK) által meghirdetett, a városmajori közpark átfogó fejlesztését célzó, nyílt tájépítészeti tervpályázatot.

A park közepén egy hatalmas, zöld, ligetes tisztást hozunk létre. Egy napozórétet. Mellette egy természetes hatású, nagy tó terül majd el – (nagyobb, mint az Orczy-kerté), amely amellett, hogy összegyűjti a csapadékot, nyáron jótékonyan frissít. A tó körbesétálható, partján kényelmes utcabútorokkal, padokkal, asztalokkal, írja közösségi oldalán Fürjes Balázs Budapest és az agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár, a bíráló bizottság elnöke.

Mint az MTI-nek hozzátette, igyekezett sokszínű zsűrit felkérni: a bírálati munkában részt vettek a főváros képviselői (Erő Zoltán főépítész és Bardóczi Sándor főtájépítész), a 12. kerület főépítésze, a Városmajorhoz kötődő civil egyesületek, továbbá tájépítészeti és környezetvédelmi szakértők is.

Fürjes Balázs összegzése szerint a győztes terv nagyon jól tagolja a Városmajort egy csendesebb, a nyugodt pihenést szolgáló területre, illetve egy aktívabb időtöltést, sportolást lehetővé tevő részre. Jól járnak a kutyabarátok is: a kisebb és nagyobb testű kutyák elkülönített, a mainál sokkal minőségibb futtatókat kapnak – jegyezte meg az államtitkár.

Vitézy Dávid, a BFK vezérigazgatója kiemelte, hogy foglalkoztak a közlekedéssel is: könnyebben lehet majd megközelíteni a parkot a fogaskerekű, a János kórház és a Szilágyi Erzsébet fasor felől is, miközben jobb urbanisztikai kapcsolatok jönnek létre a Vérmező és a Városmajor között.

Forrás: BFK Forrás: BFK
Forrás: BFK
Forrás: BFK

Fürjes Balázs elmondta, hogy a BFK rendelkezésére áll az az összeg, amely a tervezési munkák befejezéséhez szükséges. Várhatóan másfél éves folyamat lesz, mire az összes építési engedélyt beszerzik, utána nyílt közbeszerzési eljáráson választják ki a parképítőt, és újabb két évet követően születhet újjá a Városmajor. A munkálatokat némileg lassítja, hogy a parképítés szakaszosan halad majd, ám így a Városmajor egy része mindig használható marad – jegyezte meg. A beruházást a BFK fogja megvalósítani, kormányzati finanszírozásban, nagyon szoros együttműködésben a fővárossal és a kerülettel.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!