TASZ: A magyar közmédia kijátssza az uniós jogot az orosz propaganda terjesztésével

2022. március 29. – 15:52

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) és a Political Capital (PC) az Európai Bizottsághoz fordult, mert miközben az Unió kitiltotta területéről az orosz propagandát, az annak megfelelő tartalmakat a magyar közmédia akadálytalanul terjeszti, áll a két szervezet lapunknak elküldött közleményében.

Magányos tiltakozó az MTVA Kunigunda utcai székháza előtt pénteken délelőtt Budapesten – olvasói fotó.
Magányos tiltakozó az MTVA Kunigunda utcai székháza előtt pénteken délelőtt Budapesten – olvasói fotó.

Mint írják, közismert, hogy Oroszország az államilag finanszírozott dezinformációt is fegyverként használja az ukrajnai háborúban, ezért az Európai Unió több orosz propagandaforrást is szankciós listára helyezett. A Szputnyik és az RT semmilyen tevékenységet nem végezhet az Unió területén, és a tagországok médiaszolgáltatóinak is tilos ezek tartalmainak sugárzása vagy bármilyen terjesztése.

A magyar közmédia csatornái ugyanakkor továbbra is forrásként használják az orosz propagandát, máskor pedig kritika nélkül közlik az orosz dezinformációs üzeneteket, teszik hozzá. Miután a PC hiába tett ezzel kapcsolatban bejelentést a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnál, a TASZ-szal közösen az Európai Bizottsághoz fordultak, hiszen a közmédia kijátssza az uniós jogot. A két szervezet arra kéri a Bizottságot, hogy a rendelkezésére álló eszközökkel tegyen azért, hogy egy tagállam közmédiája se szolgálhasson hátsó ajtóként a kitiltott háborús propaganda terjesztőinek.

„Az Európai Unió példás gyorsasággal és hatékonysággal lépett fel az orosz háborús dezinformációval szemben, így azt sem engedheti meg, hogy a magyar közmédia következmények nélkül tegye értelmetlenné az erre vonatkozó, közös európai szabályokat” – mondta Kapronczay Stefánia, a TASZ ügyvezető igazgatója.

„Háború idején kiemelkedően fontos a kiegyensúlyozott tájékoztatás, főleg ha az agresszió épp a szomszédunkban zajlik, az agresszor állam, Oroszország pedig Magyarország szövetségesi rendszerére próbálja áthárítani a felelősséget e háborúért. Ha a Kreml által terjesztett bizonyítottan hamis állításokat a magyar társadalom széles tömegéhez juttatják el belpolitikai szereplők, azzal Moszkva dolgát könnyítik meg, hiszen ezek a narratívák segíthetnek elbizonytalanítani a magyar közönséget abban, hogy valóban csak a Kreml felelős Ukrajna megtámadásáért” – közölte Szicherle Patrik, a Political Capital elemzője.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!
Partnereinktől