Lázár a Hvg-nek: Hát ha magát ez boldoggá teszi, akkor agresszornak tartom Putyint

2022. március 27. – 11:17

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Lázár Jánost a Hvg kapta el egy rövid videós interjúra egy földeáki fórum után. Lázár szerint is túl nagy a függőség gáz szempontjából az oroszoktól: „32 éve nem történt semmi, illetve öt éve az Európai Unió egyetlen centit nem tett a függőség megoldása érdekében” – mondta. Ezzel szemben a magyar kormány tett, hiszen megépítjük Paks 2-t, tette hozzá. Az olaj és a gáz tekintetében szerinte az árkérdés szabott határt a kormány mozgásterének: délről drágábban jöhetne gáz az országba, és az iparnak márpedig szüksége van az olcsó orosz gázra.

„A Magyarországon működő versenyképes nyugati vállalatok is orosz gázzal működnek. A német autóipari cégek is orosz gázzal működnek”

– mondta. A háború miatt ez morális kérdés is, veti fel a Hvg, amire Lázár azt mondja, hogy ez valóban nehéz kérdés, hiszen amit az ember lát a televízióban, vagy tapasztal, az megrendítő, de egy magyar politikusnak a magyar érdekeket kell képviselnie, és ezt össze kell tudni egyeztetni. Majd a következő párbeszéd hangzott el:

HVG: Putyint agresszornak tartja?

Lázár: Amit mostanában csinál, az nem túl bíztató. Azt agressziónak tartom, hogy lerohanták Ukrajnát, mert azt gondolom, számos olyan kérdés van, amit tárgyalásos úton meg lehetett volna oldani.

HVG: Mi a különbség aközött, hogy agressziónak tartja, hogy lerohanták Ukrajnát, és hogy magát Putyint tartja-e agresszornak?

Lázár: Hát ha magát ez boldoggá teszi, akkor agresszornak tartom.

Majd hozzátette: „én azt gondolom, Oroszország agressziót követett el Ukrajnával szemben, és az egy nagyon súlyos probléma, hogy megtámadtak egy olyan országot, amely független akar lenni. Örülök, hogy az Európai Unió most minden olyan ország mellett kiáll, amely független akar lenni, mert ha Ukrajnának jár a függetlenség, és a szabad döntési jog, hogy hogyan akarnak élni, akkor Magyarországnak is jár, és Lengyelországnak is”.

Amikor felveti a lap, hogy Lázár keményebben fogalmaz az oroszok brutalitásával kapcsolatban, mint a kormány, akkor a fideszes politikus megjegyzi, ő nincs is a kormányban, nem neki kell menedzselni a gázszerződéseket például. De hozzátette, hogy Zelenszkij nyugodt lehet, Magyarország minden szankciót támogat.

A választásról, várható eredményről, terveiről Lázár azt mondta, nincsenek országos ambíciói, a választókerületével szeretne foglalkozni, „örülök, ha megnyerem a választást itt”.

A teljes beszélgetést itt tudja megnézni.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!