Az oroszok még nem jelezték a kormánynak, hogy rubelben kérik a gáz árát

2022. március 26. – 20:23

frissítve

Az oroszok még nem jelezték a kormánynak, hogy rubelben kérik a gáz árát
Dmitrij Jevgenyevics Averkin, a Gazprom export vezérigazgató-helyettese (b3) és Kóbor György, az MVM Zrt. elnök-vezérigazgatója (j3) aláírja az újabb hosszú távú gázvásárlási szerződést, jobbról Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j2), balról Jelena Viktorovna Burmisztrova, a Gazprom elnökhelyettese a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2021. szeptember 27-én. – Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán jelentette be, hogy a barátságtalan országoktól ezentúl rubelben kéri a földgáz árát, és nem hajlandó elfogadni kompromittált devizát: az eurót vagy a dollárt. Putyin keddig adott határidőt az új rendszer kidogozására a Gazpromnak. Németország és Lengyelország jelezte, elutasítják az egyoldalú szerződésmódosítást.

Az RTL Klub Híradójának a magyar kormány azt válaszolta, hogy hivatalos értesítést nem kapott a szerződő féltől.

A Külügyminisztériumban fél éve írták alá az újabb 15 éves orosz gázszállítási szerződést a Magyar Villamos Művek és az orosz Gazprom képviselői, ahogy a fenti fotón is látszik.

Az Európai Unió az orosz gáztól való függőséget az amerikaiak segítségével csökkentené, a részleteket ebben a cikkben írtuk meg.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!