Elloptak egy komplett urnasírt Győr legnagyobb köztemetőjéből

2022. március 23. – 23:49

Sudár Ágnes
Sudár Ágnes
Győri tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Győrben, a nádorvárosi temetőben szétszedték a sírt, majd szinte ugyanúgy visszarendezték a mécseseket és a koszorúkat, a sírkövet pedig elvitték. A rendőrség nyomoz a temetői lopás ügyében, de a Telex kérdésére adott válaszból az is kiderül: nem is olyan régen hasonló eset történt, igaz, akkor „csak” a fedlapot vitték el egy másik sírról.

Forrong az egyik legtöbb tagot számláló győri Facebook-csoport. Részben a bűncselekmény jellege miatt, amelyre valóban nehéz publikálható szavakat találni; részben pedig azért, mert sokakban felszakadtak a régi sebek és sérelmek. Koszorúk, virágtartók, feszületek tűntek és tűnnek el a győri sírokról – ezt panaszolják a hozzászólók. A mostani ugyanakkor valóban elképesztő történet.

Két hete még minden rendben volt

Felső Balázs szüleinek sírját vitték el mindenestül. A győri férfi 2019 novemberében vesztette el az édesapját, édesanyját pedig tavaly januárban. A műkő síremlékbe belegravírozták a szülők nevét, így aki elvitte a követ, annak ettől meg kell szabadulnia. Két hete még minden rendben volt, állítja Balázs, akkor voltak kint legutóbb a nádorvárosi temetőben a sírt rendezni.

A sír eredeti állapota, majd miután elvitték róla a sírkövet – Fotó: a károsult felvétele
A sír eredeti állapota, majd miután elvitték róla a sírkövet – Fotó: a károsult felvétele

Ez a sírkert Győrben, sőt a megyében is a legnagyobb. Méreteiről a temetőt működtető közszolgáltató cég, a Győr-Szol a Telexnek azt írta: 24 hektáros területen fekszik, és mintegy 44 ezer sír található benne. A biztonsági őrök nem láttak, nem hallottak semmit, ezt közölték a hozzátartozókkal, akik ezek után megosztották a történetüket a közösségi médiában, hátha jelentkezik szemtanú. Eddig nem történt meg a csoda.

„Fogalmunk sincs, hogy vihették el. Az urnakő ugyanis nagyon nehéz, ezt a kőművesek is mondták nekünk” – mondta a férfi. Nyilván autó kellett ehhez, a kérdés ezek után az, ki és hogyan hajthat be a sírkertbe.

„A temető nyilvános terület, nyitvatartási időben oda bárki be- és kiléphet” – kaptuk a választ a városi cégtől. Hozzátéve, hogy „az üzemeltető megbízásából a biztonsági cég a bejáratnál teljesít szolgálatot, a járművek behajtási engedélyét ellenőrzi. Ezenkívül a temetőgondnokok – egyéb napi feladataik ellátása mellett – időről időre bejárják a területet.”

Kamerák nincsenek

Az óriási területen nyilván jól jönne, ha lenne kamerarendszer, de a temetőben nincsenek biztonsági kamerák. A fenntartó szerint a terület nagysága, a fás, bokros részek takarása és a sírok nagy száma miatt lehetetlen minden egyes síremléket folyamatosan szemmel tartani.

Ezt a rendőrség válasza is megerősíti, ugyanis arra a kérdésünkre, hogy tudnak-e hasonló esetről, azt írták: idén február 5-én ugyanebből a temetőből érkezett egy másik feljelentés is hozzájuk. Akkor a fedlapot lopták el ismeretlen tettesek egy sírról. A rendőrség mindkét ügyben nyomozást indítottak lopás miatt.

A kárt szenvedett hozzátartozókkal az üzemeltető együttérez, és őket minden rendelkezésére álló eszközzel segíti – írta szintén a Győr-Szol Zrt., sajnálatát kifejezve, és elítélve minden kegyeletsértő cselekedetet. Ezt ugyanakkor kevesli Felső Balázs, az esetleges kártérítés a jövő kérdése.

A férfi nem akar találgatni és nyomozóhatóságot játszani, de szerinte olyan ember lehetett az elkövető, aki tudta, miként rögzítenek egy sírt. Abban is biztos, hogy egyedül ekkora súlyt nem tudott volna senki emelgetni. A Győr-Szol válaszából kiderül – de ezt a győriek tudják is –, hogy a nádorvárosi köztemetőbe csak behajtási engedéllyel lehet autóval/tehergépkocsival behajtani, azt pedig a biztonsági szolgálat ellenőrzi. Ez az urnasír a hozzátartozók elmondása alapján nem volt kirívóan értékes, „nem carrarai márványból készült”, műkő volt. Ráadásul nagyon is látható helyen, az út mellett állt.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!