A közmédiában tapasztalt rendszerszintű politikai elfogultságról ír időközi jelentésében az EBESZ

2022. március 23. – 14:57

frissítve

A közmédiában tapasztalt rendszerszintű politikai elfogultságról ír időközi jelentésében az EBESZ
Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad az M1 aktuális csatornának 2022. február 27-én – Fotó: Benko Vivien Cher / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Februárban derült ki, hogy az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) teljes körű választási megfigyelőt küld Magyarországra az áprilisi választásra, de már a jövő hétvégén esedékes parlamenti választás előtt is készült időközi jelentés, amit a napokban adtak ki, és amiről a Népszava is beszámolt.

A jelentésben azt írják, hogy „a hivatalos kampányban az állami tisztviselők kampánytevékenységét a jogszabályok semmilyen módon nem korlátozzák, ahogy az állami források kampánycélú felhasználását sem”, és a dokumentumban kiemelték, hogy a Nemzeti Választási Bizottsághoz benyújtott több ügyben is hivatali pozícióval és a kampányforrásokkal való visszaélésről volt szó, de egyik esetben sem állapítottak meg jogszabálysértést.

Az időközi jelentésben arról is írnak, hogy az ellenzéki pártok aggódnak a plakáthelyek egyenlőtlen előosztásával a kampányban, és kitérnek benne arra is, hogy a kampányfinanszírozásra vonatkozó jogszabályban nem térnek ki a „pártokon kívüli felek” költéseire, pedig az eddigi megfigyelések alapján aktív szerepet játszanak a kampányban. Ezek sokszor kifejezetten az ellenzéki szövetséget támadó üzeneteket közvetítenek.

A népszavazásról azt írják, hogy az arra fordítható kampányköltések legmagasabb összegét nem határozták meg, közzétételére sincs semmiféle kötelezettség. A szervezet időközi jelentése szerint sem a kormány, sem a választási hatóságok számára nem írták elő a kiegyensúlyozott tájékoztatást a gyermekvédelminek mondott törvény ügyében. Az általuk megkérdezettek többsége szerint a választói névjegyzék megbízható, de többen aggasztónak tartják a lakóhely definíciójának közelmúltbeli módosítását amiatt, hogy könnyen átjelenthetővé váltak emberek a billegő körzetekbe.

A jelentésben kitértnek a magyarországi lakóhellyel rendelkező, de a szavazás napján külföldön tartózkodók szavazási nehézségeire is: ők ugyanis a külföldön élőkkel szemben nem szavazhatnak levélben, csak személyesen külképviseleten. A közszolgálati médiáról azt írták, hogy „rendszerszintű politikai elfogultság” figyelhető meg, és a közmédiában gyakorlatilag nem jelennek meg ellenzéki politikusok – ezt az EBESZ március 3-a óta monitorozza.

A Fideszhez közeli Alapjogokért Központ hétfőn este már kommentálta is a jelentést, azt írták, „(…) megalapozatlan állításokat fogalmaz meg a magyar választási rendszerrel kapcsolatban (…)”, illetve hogy „a szervezet lényegében a magyarországi ellenzék által széles körben terjesztett félinformációkat és csúsztatásokat ismétli meg erősen bürokratikus nyelvezettel”.

A Nemzeti Választási Iroda a Szabad Európa megkeresésére azt írta, szerintük a szervezet beszámolója elismeri a Nemzeti Választási Iroda közvetlen feladatkörébe tartozó tevékenységét, több ponton pedig kiemeli – főként az adatközlés és tájékoztatás kapcsán – az NVI törvényi kötelezettségein felül végzett szakmai munkáját, ezt ők kedvező visszajelzésnek tekintik. Emellett a jövőben is javaslatokat fogalmaznak meg a jogalkotók felé, és folytatják az együttműködést az EBESZ-szel is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!