Megkérdezték Németh Zsoltot, hogy értette a „Ruszkik haza!” posztját

2022. március 21. – 12:59

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Villáminterjúban kérdezte a parlamentben Németh Zsoltot, a parlament külügyi bizottságának elnökét Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke arról, hogy pontosan milyen álláspontot képviselt akkor, amikor csütörtök este azt posztolta a Facebook-oldalára:

„Ruszkik haza! Legyen béke!”

„A béke nem képzelhető el másképpen, csak akkor, ha Oroszország véget vet a katonai agressziónak, és ha Ukrajna visszanyeri a teljes területi integritását és szuverenitását. Az álláspontom nemhogy a Fidesz-kormány álláspontja, hanem a magyar Országgyűlés egységes álláspontja” – mondta Németh Zsolt.

Szabó Tímea erre visszakérdezett, hogy akkor miért nem mondja ki Orbán Viktor is azt, hogy „Ruszkik haza!”. Németh Zsolt a következőt válaszolta:

„Nagyon sokat beszélek Orbán Viktorral, és teljes mértékben egyetért azzal az állásponttal, ami egyébként az Országgyűlés határozatában is kifejeződik. Tehát elítéljük az orosz katonai agressziót Ukrajna területén. Természetesen számos olyan technikai kérdés van, hogy Magyarország miként tudja megőrizni a biztonságát, hogy nem küldünk katonákat, nem küldünk fegyvereket, hogy őrizzük meg az energiabiztonságunkat, ami természetesen a magyar álláspontnak szerves része.”

A videó végén Szabó Tímea azt mondja, hogy megpróbált tiszta vizet önteni a pohárba, de ez nem sikerült teljesen.

Ahogy arról az eredeti poszt megjelenésekor is írtunk, Németh Zsolt nyilatkozata felszínre hozta azt a törést a Fidesz szavazótáborában, amit még Török Gábor politológus emlegetett március elején. Történetesen, hogy a kormánypártok szavazóiban most az 1849-ben és 1956-ban is az oroszok által leigázott magyar szabadságharcok emléke merül fel az ukrajnai invázióval kapcsolatban, vagy Orbán Viktor elmúlt 12 évének oroszbarát miniszterelnöksége.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!