Nem mérik a többé a 168 Óra példányszámát, aminek eladása egy év alatt 40%-ot zuhant

2022. március 21. – 10:37

Másolás

Vágólapra másolva

„Nem méri többé a Magyar Terjesztés-ellenőrzési Szövetség (MATESZ) a Michaeli, Schwartz & Brit Mediához tartozó 168 Óra hetilap példányszámát, így a hirdetők, beleértve a kormányzatot is, úgy döntenek a lapban megjelenő hirdetések megrendeléséről, hogy nincs olyan független fél, aki auditálná, hány háztartásba jut el a lappal a hirdetés” – írja a Media1.

Tavaly júliusban derült ki, hogy Rogán Antal barátja, Shabtai Michaeli 50 százalékos tulajdonrészt szerzett a 168 Órát is kiadó Brit Media Kft.-ben. A kiadó másik felét birtokló Milkovics Pál vezérigazgató – akihez többek között a 168 Óra egykori főszerkesztőjének kirúgása kötődik; Rózsa Péternek egy, az Orbán családot ábrázoló archív fotó leközlése miatt kellett távoznia a 168 Óra éléről – ezek után adott interjút a Telexnek, Rogán Antalról, a NER-es nyomulásról a médiában és a sajtószabadságról.

A Media1 cikkéből kiderül, hogy egy negyedévvel korábban még volt a MATESZ által auditált adat a 168 Óra nyomott és értékesített példányszámáról, de Milkovicsék felbontották a szerződést, így vége a mérésnek. A lap megkérdezte, miért lépték meg ezt, ennek ahhoz van-e köze, hogy egyre rosszabbak a lap számai. Ehhez képest Milkovics annyit válaszolt:

„Közel egy év telt el azóta, hogy szinte teljesen megváltozott a 168 óra. Az elmúlt egy évben van, ami sikerült és van, amiben még van mit fejlődnünk, ilyen például az értékesítés. Büszkék vagyunk a termékre és hiszünk abban, hogy igény van rá, de többet kell tennünk azért, hogy szélesebb körben is megismertessük a megújult újságot. Úgy ítéltük meg, hogy a céljaink eléréséhez nem szükségesek a MATESZ által nyújtott szolgáltatások, ezért évtizedes kapcsolatunkat, a mi kérésünkre sajnos meg kellett szüntetnünk.”

A lap megnézte az utolsó mért adatokat, és azok a korábbiakkal összevetve azt mutatják, hogy a 168 Órát 2021 harmadik negyedévében 9500 példányban nyomtatták, és értékesíteni 2021 szeptemberében átlagosan 4105 példányban sikerült. Lekérték az egy évvel korábbi adatokat is, abban az szerepelt, hogy 6630 darabot sikerült eladni.

Vagyis mintegy 40 százalékot zuhant a lap egyetlen év alatt

– írják. A lapot fénykorában, például 2002 áprilisában, azaz éppen húsz évvel ezelőtt, volt, hogy több mint 50 ezren vásárolták, teszik hozzá.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!