A vártnál is durvább az áremelkedés az építőanyagoknál

2022. március 21. – 08:09

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Máris 15–25 százalékkal, az eredetileg vártnál jóval intenzívebben drágultak az építőanyagok a háborús helyzet hatására. Az építkezés még tovább drágul, miután folyamatosan jelentik be a gyártók az egyre drasztikusabb áremeléseket” – írja cikkében a Világgazdaság.

Wiesinger Raimund, a Magyar Építőanyag Kereskedelmi Egyesület (ÉKE) elnöke a lapnak úgy nyilatkozott: „a korábbiaknál eleve magasabb, átlagosan 10–15 százalékos áremelkedést jeleztek előre az építőanyag-piacon a januárban látható gyártói szándékok alapján 2022-re, ehhez képest már március közepén 15–25 százalékkal kerültek többe az építőanyagok, mint tavaly”.

Azt is hozzátette, hogy bár idén is élnek még az állami támogatások, ami segít a lakossági felújításoknál, de a durva építőanyag-drágulás, illetve az, hogy az elmúlt időszakban duplázódtak, esetenként triplázódtak a munkadíjak, már szinte el is tünteti annak hatását.

Az építkezések átlagos anyagköltsége január óta 20 százalékkal drágult, és a cikk szerint egyes kategóriáknál eljuthatunk a 30 százalékig is. És miközben egy sor gyártó vonja vissza korábban kiadott árajánlatait, és tér át a rövid határidejű árképzésre, a kereslet akkor sem csökken, hiszen az eltervezett építési projektekhez mindenki a mostani árakon akar bevásárolni, tartva a még durvább áremelkedésektől. További részletek a Vg.hu cikkében.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!