Jogerősen megsemmisítette a Kúria a szivárványcsaládos mesekönyv rekordbüntetését

2022. március 17. – 11:58

Jogerősen megsemmisítette a Kúria a szivárványcsaládos mesekönyv rekordbüntetését
Megsemmisítették az elmarasztalást – Fotó: Szivárványcsaládokért Alapítvány

Másolás

Vágólapra másolva

A Pest Megyei Kormányhivatal 250 ezer forintos büntetést szabott ki, mert szerinte jelezni kellett volna, hogy a kiadvány a „normálistól eltérő” családokat mutat be. A Líra Kiskereskedelmi Kft. bírósághoz fordult, amely megállapította: jogszerűtlen volt a büntetés.

A Pest Megyei Kormányhivatal tavaly júliusban 250 ezer forintra bírságolta a Micsoda család! című mesekönyv egyik forgalmazóját, a Lírát. A cég a bírósághoz fordult, a Budapest Környéki Törvényszék pedig kimondta: a büntetés jogtalan volt. A kormányhivatal azonban nem nyugodott bele az ítéletbe, és felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a döntés ellen.

Mint az Rtl.hu írja

a Kúria elutasította a keresetet, így jogerős: a kormányhivatal büntetése jogtalan volt.

A Szivárványcsaládokért Alapítvány most a Facebookon közölte:

„Nagyon-nagyon örülünk a jogerős ítéletnek.”

Mint írják:

„A szivárványcsaládok teljesen normális, hétköznapi családok. Ugyanúgy szeretjük a gyerekeinket, ugyanúgy meg kell főzni a kakaót reggel, ugyanúgy átöleljük, ha beteg, és ugyanúgy elszorul a torkunk, ha először áll ki verset mondani az iskolai ünnepségen. Nagyon örülünk annak, hogy két bíróság is kimondta: Magyarországon nincs helye büntetésnek azért, ha egy mesekönyvben olyan kisgyerekes családok szerepelnek, amelyekből több ezer él hazánkban.”

A Pest Megyei Kormányhivatal ennek ellenére rekordösszegű bírságot próbált kiszabni, majd amikor a bíróság megsemmisítette azt a döntést, elment egészen a Kúriáig.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!