Autista Mintaházat adtak át Budapesten

2022. március 17. – 13:05

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Megnyitotta kapuit az Autista Mintaház – Diagnosztikai és Terápiás Centrum Budapesten, a XIII. kerületi Gyermek téren. A Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet és az Együtt az Autistákért Alapítvány közös projektjében létrehozott intézmény az autizmussal élő gyermekek fejlesztését és családjuk hosszú távú támogatását szolgálja, írja az MTI.

Az intézményben nemcsak a hagyományos orvosi terápia kap helyet, hanem a gyógypedagógia, valamint a játék, a zene és színek is – fogalmazott a csütörtöki átadón Nagy Anikó, a Heim Pál gyermekgyógyászati intézet főigazgatója, kiemelve, hogy módszertanban, emberségben és orvoslásban az intézmény létrehozásával mintát tudnak mutatni arra, hogyan kell ezen gyermekek felé fordulni, miként lehet minél koraibb diagnózissal segíteni a őket és a családjukat is.

Minden tizenhatodik magyar család érintett autizmusban, de a tudása még kevés a társadalomnak a spektrumzavar témakörében, a mintaház egyedülálló a maga nemében: új dimenziót nyit a terápiás kezelésben Magyarországon – jelentette ki Szijjártó-Nagy Szilvia, hozzátéve, hogy az innovatív központ eddig széleskörűen nem alkalmazott módszerekkel és eljárásokkal segíti a korai felismerést, valamint a beilleszkedést.

Szeleczki István, az Autista Mintaház vezetője közölte, már ötven felett van a jelentkezők száma. A szakmai tudásuk legjavát nyújtva próbálnak hozzájárulni ahhoz, hogy a családok el tudják fogadni a gyermeküket, valamint az érintetteknek megfelelő környezetet és akadálymentes ellátását nyújtsanak – mutatott rá. Szeleczki István kiemelte, minél korábban felállítják a diagnózist, annál teljesebb életet fog élni az érintett gyermek.

Az autizmus világnapján, április 2-án kékbe, a spektrumzavarral élők közös színébe borul Magyarország, illetve a világ több nevezetessége is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!