Putyin narratíváját nyomja a Békemenetet szervező CÖF híroldala

2022. március 16. – 18:27

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Békemenetet szervező CÖF híroldala gyakran közvetíti Putyin háborús narratíváját, és relativizálja az orosz fél felelősségét, írta meg a nemrég létrejött tényellenőrző oldal, a Lakmusz.

A kormánypárti szervezethez köthető hírportálon, a 2022plusz oldalon több cikkben is foglalkoztak a háborúval. Néhány nappal ezelőtt például a Moszkvatér Jevgenyij Arnoldovics Sztanyiszlavov orosz nagykövettel készített interjúját szemlézték „A különleges művelet nem eufemizmus, Ukrajna indított háborút” címen. A nagykövet ebben arról beszélt, hogy a mostani konfliktus valójában nem más, mint Oroszország „önvédelme”, az oroszok „csak a népet védik, akik az elmúlt nyolc évben a kijevi rezsim zaklatásának és népirtásnak voltak kitéve.”

Egy néhány hete publikált véleménycikkben a 2022plusz szerzője arról írt, hogy – a putyini narratívával összhangban – szerinte is népirtás történt Donbaszban.

A 2022plusz több, a nyugati médiát kritizáló cikket is közölt, olyat is, ami hamis hírről számolt be. „Így hazudik a CNN, csak a szokásos…” című cikkükben azt írták, CNN-es Twitter-fiókok kétszer is beszámoltak ugyanannak az amerikai férfinak a haláláról, aki az egyik fiók szerint Afganisztánban, a másik szerint Ukrajnában halt meg. A hír forrásaként Bayer Zsolt blogját is megjelölték.

Azonban a CÖF és Bayer Zsolt is egy hamis hírnek dőlt be, a Lakmusz is megírta, hogy az érintett Twitter-fiókok valójában nem a CNN-hez tartoznak, a Twitter fel is függesztette őket. A képen látható férfi igazából egy videójáték-streamer.

A Lakmusz teljes cikkét itt lehet elolvasni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!