Márki-Zay megállapodott az önkormányzati szövetséggel

2022. március 16. – 16:16

Másolás

Vágólapra másolva

Kötelezettségvállalási megállapodást írt alá szerdán a Magyar Önkormányzatok Szövetsége és Márki-Zay Péter az Egységben Magyarországért miniszterelnök-jelöltje.

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége 10 pontba foglalva gyűjtötte össze azokat a legfontosabb lépéseket, intézkedéseket, amelyek a „magyar önkormányzatiság helyreállítását és a minőségi közszolgáltatások biztosítását szolgálhatják a választásokat követően” – írták.

A tíz pont aláírását fontos pillanatnak nevezte a magyar önkormányzatiság történetében Karácsony Gergely. Jó lenne, ha a politika újra a szolgálatról szólna a politikusok részéről, és nem az uralkodásról – mondta. Szerinte partnernek kell tekinteni az önkormányzatokat.

Eszes Béla, Jánoshida polgármestere szerint jó lenne, ha a helyben lakók befizetésein alapuló gépjárműadó felett újra teljes egészében az önkormányzatok gazdálkodhatnának. Arról is beszélt, célszerű lenne, ha a kisebb önkormányzatok szabadon társulhatnának nagyobbakkal, hogy aztán visszavehessék az iskolák felügyeletét, mert jelenleg nem fejlődik az oktatás, a körzeti oktatási hivatalok nem tudják szakmailag megfelelő színvonalon koordinálni az iskolák jelentős részét.

Márki-Zay Péter kifejtette, az elmúlt 50 évben most van először olyan kormányfőjelöltje az országnak, aki vidéken él a kampány ideje alatt is. Az ellenzék választási programja tartalmazza az iskolák, a rendelők és a kórházak visszaadását az önkormányzatok részére, mert az a rendszer, ami most van, veszélyezteti a vidéki emberek életét, mondta.

Beszélt arról is, hogy az EU nemrég úgy döntött, „tolvajoknak nem ad támogatást”. Szerinte mintegy 40 ezer milliárd forint csak akkor fog jönni az EU-tól, ha az országnak korrupciómentes kormánya lesz. A fejlesztési pénzeket egy esetleges ellenzéki kormány pártállástól függetlenül oda fogja adni a településeknek, de a Fidesszel ellentétben nem fogják megszabni, hogy ezt a települések mire költhetik el.

A fideszes polgármesterek is számíthatnak egy esetleges ellenzéki kormány támogatására, ők is fognak kapni fejlesztési támogatásokat, tette hozzá. A sajtótájékoztatót itt lehet megnézni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!