Macskabagoly költözött a Batthyány téri HÉV-megállóba

2022. március 13. – 08:05

Macskabagoly költözött a Batthyány téri HÉV-megállóba
A Batthyány téri HÉV-állomásra tévedt macskabagoly Fotó: Aliczki Manó

Másolás

Vágólapra másolva

Vélhetően a HÉV Szépvölgyi úti megállója felől keveredhetett a felszín alatti részekre.

Egy macskabagoly tévedt a Batthyány téri HÉV-végállomásra, a védett madár jelenleg (a tájékoztatást március 12-én este kaptuk) is az egyik peron fölötti kábelen ül. Minderről Aliczki Manó biológus, természetfotós, a Magyarországi Kuvikoltalmi Egyesület önkéntese tájékoztatta a lapunkat, neki köszönhetjük a fotókat is.

Az egyik HÉV-nél dolgozó munkatárs szerint már legalább két napja megérkezett a bagoly, aki a zárt állomásra, vélhetően a Margit híd HÉV megálló felől repülhetett be. Aki ismeri a vonalat, elképzelheti, hogy a végállomás (Batthyány tér) és a Margit híd megálló még a föld felszíne alatt található, de nem sokkal ezután a HÉV feljön a felszínre és a Szépvölgyi úttól már a szabadban közlekedik.

A bagoly (a kép jobb szélén) felült egy kábelre és onnan szemlélődik. Fotó: Aliczki Manó
A bagoly (a kép jobb szélén) felült egy kábelre és onnan szemlélődik. Fotó: Aliczki Manó

Az állomás dolgozói értesítették a Duna-Ipoly Nemzeti Park munkatársait, akik tudnak az esetről, egyelőre várják, hogy kirepül-e a madár magától. A bagoly éjszakai vadász, fő eledele az egér, a cickány és a kisebb madarak, de olykor nyulakat is megtámad. A városban főleg madarakkal táplálkozik. Elterjedt róla, hogy kiváló az éjjeli látása, de valójában a füle jó, az aszimmetrikusan elhelyezkedő fülei segítik leginkább a vadászatban. Neve onnan ered, hogy amikor éjszaka vadászik, nyávogásra emlékeztető hangot ad ki.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!