Döbbenetes, amikor megérkezik a faluba a gyűlöletkampány

Legfontosabb

2022. március 11. – 18:04

Döbbenetes, amikor megérkezik a faluba a gyűlöletkampány
Siposné Fodor Judit, Nagyréde polgármestere – Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A Heves megyei Nagyréde polgármestere szerint az ellene folyó lejáratókampány képében megérkezett hozzájuk az országos politika. Siposné Fodor Judit a Fideszhez köti az őt támadó névtelen szórólapokat és az álprofilokat. Az egyik lefülelt szórólapozó állítólag be is vallotta, hogy egy Fidesz-aktivistától kapta a lejárató anyagokat. A képviselő-testület is szorongatja a polgármestert, tavaly még fegyelmi eljárást is indítottak ellene. Az egyik képviselő a mostani polgármester elődje, és történetesen a Fideszben politizált évekig. Néhány éve hasonló körülmények között lehetetlenítették el a borsodi Szentistván polgármesterét, aki Tállai Andrásnál húzhatta ki a gyufát.

Nagyréde egy 3300 fős zsákfalu Heves megyében, Gyöngyöstől néhány kilométerre. Alaposan felbolydult a település élete, amióta szórólapokon és kamuprofilokon keresztül támadják a polgármestert, Siposné Fodor Juditot. A postaládákba bedobált szórólapokon többek között azzal vádolták, hogy törvénytelenül rúgta ki a falu jegyzőjét, többször is feljelentette az iskolaigazgatót, ellehetetleníti a képviselő-testület munkáját, és saját céljaira költött a falu pénzéből. A szórólapokat a Nagyréde jövőjéért baráti kör jegyzi. A faluban is csak sejtik, hogy kik állnak emögött, nincs nyoma, hogy lenne ilyen civil szerveződés. A szórólapozás tavaly novemberben indult be, négy egymást követő éjszaka szórták tele a postaládákat. A Facebookon egy Nagy István nevű álprofil aktív, a Nagyréde ügyeivel foglalkozó közéleti csoportban rendszeresen arról posztol, hogy a polgármester hazudozik, gátolja a testület munkáját, megfigyeli és lehallgatja az önkormányzat dolgozóit, és megcsalja a férjét.

A polgármester úgy gondolja, hogy ugyanazok állhatnak a szórólapok és az álprofil mögött, mivel nagyon hasonló stílusban íródtak a bejegyzések és a szórólapok. Az is furcsa, hogy ez a Nagy István folyamatosan olyan információkat oszt meg, amiket csak bizonyos önkormányzati képviselők tudhatnak. Siposné Fodor Judit szerint lejárató kampány folyik ellene, tipikus karaktergyilkosságnak tartja a történteket. Tanácstalan, hogyan lehetne védekezni ez ellen, ezért fordult a sajtóhoz.

„Halljuk a tévében, hogy gyűlöletkampány folyik, de amikor ideér egy ekkora településre, az döbbenetes. Megjött Nagyrédére az országos politika.”

Eközben egy másik profilon hasonló stílusban kampányolnak a polgármester mellett. Itt viszont pontosan lehet tudni, hogy ki áll a posztok mögött: a polgármester férje. Siposné Fodor Judit a férje stílusával sem ért egyet, volt is ebből vitájuk. „Nem mentség, de ha az ember családját hónapokon keresztül támadják, van az a szint, amikor elszakad a cérna.”

Hasonló módszerekkel üldöztek el egy másik polgármestert

Nagyréde esete azért is érdekes, mert jól mutatja, hogy a politikai villongások hogyan tudják akadályozni egy ilyen méretű település működését. Másrészt néhány éve kísértetiesen hasonló dolgok történtek a Borsod megyei Szentistván polgármesterével.(Erről még arégi Indexen írtunk.) Pusztai-Csató Adriennt 2014-ben választották meg polgármesternek a fideszes jelölttel szemben, akit Tállai András akkori NAV-elnök támogatott. Nem sokkal ezután lejáratókampány indult ellene, a Fidesz által jegyzett szórólapokon korrupcióval vádolták, megkérdőjelezték alkalmasságát, a falu minden fejlesztéstől elesett, majd pedig fegyelmi eljárást indítottak ellene a képviselők. Nemcsak őt vegzálták, egyik rokona NAV-ellenőrzést kapott a nyakába. Közben lemondott a testület, és ezért időközi választást kellett kiírni, amit elvesztett Pusztai-Csató. A történtek miatt megromlott az egészsége, családjával kénytelen volt elköltözni a faluból.

Többek között ezért is gondolja úgy Siposné Fodor Judit, hogy esetében is a Fidesz ármánykodásáról van szó, még ha nem is tudja egyértelműen bizonyítani, hogy a párt áll a lejárató módszerek mögött. A polgármester és a képviselő-testület viszonya meglehetősen viharos (erre még visszatérünk később), tavaly novemberben például fegyelmi eljárást indítottak ellene. Szerinte a konfliktusok egy része személyes ellentétekből fakad, ugyanakkor jelzésértékűnek tartja, hogy a 2019-es választáskor a fideszes országgyűlési képviselő nem vele, hanem a papíron szintén függetlenként induló másik polgármester-jelölttel fotózkodott.

Vannak azonban ennél egyértelműbb jelek is. Egyik alkalommal sikerült elcsípniük a szórólapozókat, és olyanok is voltak köztük, akik a faluban rendszeresen kampányolnak a Fidesznek, például a Stop Gyurcsány, stop Karácsony aláírásgyűjtésben is részt vettek, mondta a polgármester. Egyikük azt is elárulta, hogy egy Fidesz-aktivistától kapták a szórólapokat. A szórólapok és az álprofil miatt feljelentést tett a polgármester, ismeretlen tettes ellen nyomoz a rendőrség. Úgy tudja, hogy már ki is hallgattak pár szórólapozót.

Siposné Fodor Judit a választókerület fideszes országgyűlési képviselőjének jelezte a történteket. Szabó Zsolt azt mondta, hogy nem tudott ezekről az akciókról, és egyébként is helyteleníti a dolgot.

Nagyréde 3300 fős zsákfalu Heves megyében – Fotó: Bődey János / Telex
Nagyréde 3300 fős zsákfalu Heves megyében – Fotó: Bődey János / Telex

A Fidesznek még annyi köze van Nagyrédéhez, hogy a képviselő-testületben ül a falu előző polgármestere, Balázs József, aki évekig a párt színeiben politizált. A neve onnan lehet lehet ismerős, hogy egy hangfelvétel szerint 2011-ben a fejlesztési pénzek elvonásával fenyegette meg Gyöngyöspata jobbikos polgármesterét. 2010 és 2014 között volt a Fidesz országgyűlési képviselője, az akkor még aktívan politizáló Vona Gábort legyőzve jutott be a parlamentbe. Még a 90-es években tagja volt a Fidesz országos választmányának, a Heves megyei alapszervezet elnöke volt. 1991-ben választották meg először Nagyréde polgármesterének, huszonhárom év után váltották le, a jelenlegi polgármesterrel szemben maradt alul 2014-ben. Siposné Fodor Judit függetlenként indult, a szavazatok több mint 50 százalékát szerezte meg, míg Balázs József 38 százalékot kapott. 2019-ben újraválasztották Siposnét, még többen szavaztak rá, mint öt éve.

Van a Fidesz, meg van a Siposné

Az országos politikában megszokott jelenségnek számít az ellenfeleket mocskoló, lejárató szórólapok terjesztése vagy azálprofilokműködtetése. Nagyrédén viszont nincsenek hozzászokva az ilyesmihez, nyugodt település az övék, mondta a polgármester. Ha választás van, akkor persze megy az adok-kapok, de a kampány végével mindig lecsengett a felfokozott hangulat, lenyugodtak a kedélyek. Most viszont nem ez a helyzet, a szórólapozás hetekig táma volt a faluban, mindenki erről beszélt, és a fegyelmi eljárás is komoly indulatokat váltott ki. A falu jóhírének is árt, ami náluk megy. Egy család azért nem költözött Nagyrédére, mert elijesztette őket, hogy még a kisboltban is a polgármester és a képviselők harca a beszédtéma.

A polgármester úgy látja, hogy a folyamatos áskálódás miatt megosztott lett a falu, családokat szakít szét a politika. Mivel kimondva-kimondatlanul a Fidesszel azonosítják a vele szemben álló képviselőket, most Nagyrédén úgy áll a helyzet, hogy:

„Van a Fidesz, meg van a Siposné.”

Nagyréde egyébként hagyományosan fideszes településnek számít, a legutóbbi két országgyűlési választáson is a Fidesz jelöltje kapta a legtöbb szavazatot helyben. A Nagyrédén kialakult helyzet Szabó Zsolt kampányának sem használ, pont a megosztottság miatt, vélekedett a polgármester. Ő maga egyik pártnak sem tagja, mindig próbálta magát távol tartani a nagypolitikától. Nyilvánosan sosem szokta kritizálni a kormányt, jó a kapcsolata az országgyűlési képviselővel, köztisztviselőként amúgy is azt vallja, hogy a mindenkori államhatalmat kell szolgálnia. A 2018-as választás alatt is igyekezett semleges maradni az önkormányzat, mindkét oldalnak megadták a lehetőséget, hogy kampányoljon a faluban. Nem is tartja szerencsésnek, ha pártpolitikus a polgármester egy kistelepülésen „Hála a nagypolitikának, már ezeken a helyeken is azt nézik, hogy ki a fideszes és ki az ellenzéki, ami szerintem beteges.”

Megtorpant a falu

Nem egyszerű a politikai helyzet Nagyrédén, a polgármester ugyanis kisebbségben van a hétfős képviselő-testületben. A vele szemben álló négy képviselő között van az előbb említett Balázs József, az iskolaigazgató és két háziorvos. Ők elvben függetlenek, és elég nagy befolyásuk van a faluban. A négyes többség mindig együtt szavaz, és ott akadályozzák a munkáját, ahol csak tudják, állítja Siposné Fodor Judit: több fejlesztési tervét megtorpedózták, de a költségvetés elfogadása és az alpolgármester megválasztása is csak többszöri nekifutásra ment át. Lassan három éve óta tart a háborús hangulat, a négyes tagjai közül többen az előző ciklusban is képviselők voltak, akkor még korrekt volt a viszonyuk, együtt tudtak dolgozni. Ez azután változott meg, hogy Balázs József bekerült a testületbe. Jogosan érzik úgy a helybeliek, hogy megtorpant a falu fejlődése. (Amihez persze az is hozzájárul, hogy a kormányzati elvonások több tízmilliós bevételkiesést okoznak a falunak, és csak ígéret van a kompenzálásukra.) A választók viszont majd a polgármesteren kérik majd számon, hogy hol késnek a várt fejlesztések.

Ilyen előzmények után jött a tavaly novemberben indított fegyelmi eljárás. „Megvolt erre a lehetőségük, de attól még ez nem egy szokványos történet. Nagyobb városok polgármesterei azt mondták, hogy ők még ilyesmiről nem hallottak.” Érdekes módon a fegyelmi eljárásról szóló határozatban nagyon hasonló állításokat fogalmaztak meg a képviselők, mint amik a szórólapokon szerepeltek: a testület nélkül hozott meg fontos döntéseket a polgármester, nem működik együtt a képviselőkkel, nem volt hajlandó találkozni az országgyűlési képviselővel, jutalmat szavazott meg magának, miatta kellett 1,2 millió forintot kifizetnie a falunak.

A polgármester alaptalannak tartja ezeket a vádakat, kényesen figyelt rá, hogy csak olyan ügyekben döntsön egyedül, amelyek a veszélyhelyzethez kapcsolódnak. A jutalmat valóban megszavazta, de azt a testület terjesztette elő számára, és egyébként is úgy gondolja, hogy az elmúlt években végzett munkája alapján megérdemelte a háromhavi pluszjuttatást. Komoly adósságokkal vette át a falu vezetését, ezeket sikerült rendezniük, stabilizálták az önkormányzat gazdálkodását, és mellette még fejlesztéseket is végrehajtottak.

A polgármester kisebbségben van a hétfős képviselő-testületben – Fotó: Bődey János / Telex
A polgármester kisebbségben van a hétfős képviselő-testületben – Fotó: Bődey János / Telex

Végül január közepén, mindenféle indoklás nélkül visszavonták az ellene indított fegyelmi eljárásról szóló határozatot. Balázs Józset többször is kerestük, hogy reagáljon a polgármester állításaira, de nem kívánt nekünk nyilatkozni. Megkérdeztük Szabó Zsoltot is, hogy mit gondol a történtekről, van-e köze a Fidesznek a szórólapokhoz. Válaszában tételesen felsorolta, milyen fejlesztések voltak Nagyrédén a polgármesterrel egyeztetve, majd ezzel zárta az emailjét:

A munkanélküliség minimális szinten van, és a családok támogatása maximális. Nagyréde vonzó település, ahová sok fiatal települ be. Ilyen mértékű fejlesztés mellett, remélem, mindenki elégedetten él a
településen.

A lejáratókampányra vonatkozó kérdéseinkre viszont nem válaszolt.

Kétszer is meggondolja, hogy 2024-ben elinduljon

Nem érti a polgármester, hogy miért most, bő két évvel az önkormányzati választások előtt kezdték el támadni. Ha 2024-ben csinálják ugyanezt, akkor pár hónap leforgása alatt ellehetetlenült volna a helyzete, mondta. Talán arra megy ki az egész, hogy nem bírja a nyomást, és idővel magától lemond. Abban az esetben elég lenne új polgármestert választani, a testület változatlan felállás mellett a helyén maradna, ő viszont a szabályok szerint nem indulhatna újra. „Azt gondolják szerintem, hogy velünk, nőkkel könnyebb elbánni, nem tudjuk úgy megvédeni magunkat, mint egy férfi.” Azt is elképzelhetőnek tartja, hogy az a céljuk a lejáratással, hogy még az országgyűlési választások előtt lecseréljék egy fideszes kötődésű polgármesterre. Egy kistelepülésen sokat számít a polgármester szava, nagyban tudja befolyásolni a szavazás kimenetelét, aminek most áprilisban még nagyobb jelentősége lehet, mivel kiélezett küzdelemre lehet számítani.

A családját is megviselik a támadások, egyik ismerőse azt tanácsolta, hogy szálljon ki, mert nem ér ennyit az egész. Az ő fejében is megfordult már, hogy inkább feladja. Amikor megválasztották, nem volt felkészülve ehhez hasonló támadásokra. Az biztos, hogy kétszer is meggondolja majd, hogy elinduljon-e 2024-ben.

„Ha csak rajtam múlna, lehet, hogy nem csinálnám, de 864-en azt mondták, hogy én legyek a polgármester. Ez egy határozott idejű megbízatás, és 2024 októberéig szól.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!