Csak az ellenzék volt ott a rendkívüli parlamenti ülésen, amit ők hívtak össze a háború miatt

2022. március 10. – 21:02

frissítve

Csak az ellenzék volt ott a rendkívüli parlamenti ülésen, amit ők hívtak össze a háború miatt
A rendkívüli parlamenti ülés március 10-én este – Forrás: parlament.hu

Másolás

Vágólapra másolva

Alig huszonöt percig tartott az Országgyűlés rendkívüli ülése, amit az ellenzék hívott össze, és amit Kövér László házelnök hirdetett meg csütörtök este nyolcra. Mivel a Fidesz-KDNP nem ment el az ülésre, így aztán az határozatképtelenné vált.

Az ellenzék ezen egy határozati javaslatot akart elfogadtatni a kormánnyal Az Ukrajna elleni katonai agresszió elitéléséről címmel, olyan követelésekkel, mint hogy határolódjanak el az „orosz katonai beavatkozástól”, fejezzék ki szolidaritásukat Ukrajnával, fogadják be az ukrajnai menekülteket, hajtsák végre a NATO és az unió döntéseit, függesszék fel Paks II.-t, utasítsák ki az orosz Nemzetközi Beruházási Bankot az országból.

A Fidesz kezdeményezésére viszont pár órával korábban az Országgyűlés megszavazott egy politikai nyilatkozatot, amiben elítélik az „orosz katonai agressziót”, és azokat, akik szerintük katonákat és fegyvereket küldenének Ukrajnába. A nyilatkozat néhány pontja megegyezik az ellenzék csütörtök este befuccsolt határozati javaslatával, de például Paks II. leállítása és az orosz bank kiutasítása nincs benne.

A fideszesek hiányában az ellenzéki frakciók képviselői szólaltak csak fel. A párbeszédes Tordai Bence például sérelmezte, hogy a kormánytagok nem mentek el az ülésre, Orbán Viktorról pedig azt mondta, „még mindig Putyin és a folytonos harc híve”. Az LMP-s Csárdi Antal szerint világosan kell beszélni: katonai agressziónak kell hívni azt, ami az.

A DK-s Varju László Orbán „az egész világ által gyűlölt Putyin kegyeltje, csatlós”, majd megkérdezte az ülésen ott nem lévő Orbánt, hogy szerinte mennyire járult hozzá a kétkulacsos politikája a háborús történtekhez. „Nem tudjuk, mivel zsarolják önt, de messziről bűzlik az egész”, és az unió és a NATO is bizalmatlan Magyarország felé, mondta a Varju.

Az MSZP-s Kunhalmi Ágnes szerint a Fidesz hiánya sem tudja megakadályozni a rendkívüli ülés sikerességét, mert pár órával korábban az Országgyűlés elfogadta az orosz agressziót elítélő politikai nyilatkozatot, amire Kunhalmi szerint az ellenzék kényszerítette rá a kormányt. A képviselő szerint már nem az a kérdés, hogy nevezik az orosz agressziót, hanem az, hogyan tudják megvédeni Magyarországot a háború okozta negatív gazdasági hatásoktól.

Z. Kárpát Dániel a Jobbiktól a kormányt vádolta a lakhatási válságért, a kivándorolt magyarokért, a „forint árfolyamának tudatos gyengítéséért”, a drága élelmiszerárakért, és azért, mert „stratégiai nyugalommal tétlenül” nézi, hogy a szomszédban háború zajlik.

Ezzel pedig vége lett a rendkívüli ülésnek.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!