Megszavazta a parlament, hogy elítélik az orosz katonai agressziót, és hogy a háborúból Magyarországnak ki kell maradnia

2022. március 10. – 16:44

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

174 igennel, 1 nemmel és 2 tartózkodással elfogadta az Országgyűlés csütörtökön azt a politikai nyilatkozatot, amit a külügyi bizottság fideszes elnöke nyújtott be, és amivel elítélik az „orosz katonai agressziót”, és azokat, akik szerintük katonákat és fegyvereket küldenének Ukrajnába.

A nyilatkozat szerdai tárgyalásakor csak a fideszes képviselők voltak ott, csak ők szavaztak róla, az ellenzékiek nem. Ez egy tízpontos nyilatkozat, aminek címe Az orosz-ukrán háborúról, és amiben elítélik az orosz katonai beavatkozást, kiállnak Ukrajna területi épségének sérthetetlensége mellett, a békét és a béketárgyalásokat sürgetik; elkötelezik magukat amellett, hogy Magyarországnak ki kell maradnia a háborúból, nem küld sem katonát, sem fegyvert és közben elítélik a fegyverszállítást és katonák küldését sürgető politikusokat; kifejezik támogatásukat a kárpátaljai magyarok felé.

A szavazás előtt a képviselők vitatkoztak hosszasan a nyilatkozatról. Az irat benyújtója, a fideszes Németh Zsolt szerint most fontos, hogy „világos és nyugodt magyar konszenzusos ponttal rendelkezzünk a háború és béke kérdésében”, erre jó ez az irat. Németh szerint Magyarország az ukránok uniós csatlakozása mellett van. A politikus szerint a kormány és Magyarország álláspontja ebben a háborúban egyértelmű, és négy szóban összefoglalható: béke, biztonság, egység, szolidaritás, és a háború árát sem lehet megfizettetni a magyarokkal. Németh örülne annak, ha a háború nem lenne a választási kampány része, és „az ellenzék nem tekintené a háborút egy csodafegyvernek a kampányában”.

Magyar Levente külügyi államtitkár ezután a kormány álláspontját közvetítette az Országgyűlésnek, ami megegyezett Némethével, és hozzátette azt is: az ellenzék háborúval kapcsolatos nyilatkozatait csak úgy tudja értelmezni, hogy ők bele akarnak sodródni a háborúba. Ezután a fideszes Zsigmond Barna Pál mondta azt, hogy a Fidesz parlamenti frakciója is támogatja a nyilatkozatot, ahogy a KDNP-s Simicskó István is.

Az MSZP-s Tóth Bertalan szerint lehet, hogy a nyilatkozatról konszenzus lesz a parlamentben, de teljesen mást gondol az ellenzék és a kormány a háború elmúlt heteiről. Míg Putyin lakóházakat és civileket bombáz, a Fidesz csak két hét után jutott el oda, hogy egy ilyen nyilatkozatot nyújtson be, mondta. Tóth szerint Orbán, aki „Putyin pincsije”, a „geopolitikai mozgásaival ezt a háborút elősegítette”, Putyin érdekeit védte, és még most is Paks II.-t akar, miközben az oroszok ukrajnai atomerőműveket bombáznak. Közben még Szijjártó Péter külügyminiszternek is van barátság kitüntetése az oroszoktól. „Mindaz, ami most történik Ukrajnában, Orbán Viktor külpolitikájának teljes csődjét jelenti”, mondta Tóth.

A DK-s Arató Gergely egyet tudnak érteni abban, hogy elítélik az orosz agressziót és minél hamarabb béke legyen, ahogy abban is, hogy az uniónak és a NATO-nak közösen kell fellépnie, és a háború nem terjedhet át Magyarországra; ahogy az ukrajnai magyarokat is segíteni kell. Épp ezekért a DK támogatja a nyilatkozatot. De Arató azért nem megy el szó nélkül amellett, hogy „ebben a helyzetben Orbán Viktornak és a Fidesznek erkölcsi felelőssége van”. A politikus szerint épp a kormány csinál kampányt a háborúból azzal, hogy ellenzékre akarja tolni a felelősséget.

A párbeszédes Szabó Tímea ezután azt mondta, támogatható a nyilatkozat tartalma, de már a címét is rossznak találta: „itt nem orosz-ukrán háború van, hanem Oroszország háborúja Ukrajna ellen”. Szabó szerint Orbán tizenkét éve háborúzik mindenkivel: Soros Györggyel, Brüsszel ellen, hajléktalanok ellen, a melegek ellen, közben pedig titokban kötötte meg az oroszokkal a szerződést Paks II.-ről. Szabó szerint Orbán „Putyin és Oroszország karjaiba navigálta Magyarországot”, az ellenzékről pedig azt hazudják, hogy katonákat és fegyvereket küldenének Ukrajnába. Szabó azt sem érti, miért mondja azt a Fidesz, ha felmondják a Paks II. szerződést, akkor nem lesz fűtés az országban, hiszen „még egy kapavágás sem történt” érte.

Dúró Dóra a Mi Hazánktól azt mondta, az uniós szankciók, amiket a magyar kormány is megszavazott, károkat okoznak Magyarországnak, pedig az ország békéjét kell nézni. A jobbikos Dudás Róbert szerint is az a fontos, hogy Magyarország elkerülje a háborút.

Az LMP-s Keresztes László Lóránt is előbb azt mondta, elfogadják a nyilatkozatot, majd ő is paksozott a hátralévő idejében. Ezután azt kérte a kormánypárti frakcióktól, állítsák le a közmédiás orosz propagandát.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!