Szálláshellyel és élelmiszerrel is támogatják az ukrajnai háború elől menekülőket Mészáros Lőrinc cégei

2022. március 9. – 10:47

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Karitatív szervezeteken keresztül támogatja szálláshellyel, tartós élelmiszerrel, logisztikai eszközzel és fertőtlenítőszerekkel az ukrajnai háború elől menekülőket a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Mészáros-csoport és az Opus Global Nyrt. Így az ellenzéki összefogás korábbi követelése is megvalósult, az Opus alá tartozó Hunguest Hotels megnyitotta budapesti szállodáit a háborús menekültek előtt – írja az MTI.

A két cég szerdai, MTI-hez eljuttatott közös közleménye szerint az ukrajnai háború kitörése óta folyamatosan egyeztetnek a magyarországi karitatív szervezetekkel, így született meg a szerdán bejelentett megoldás. A Hunguest Hotels állami kompenzáció és más ellentételezés nélkül, egy 112 millió forintos felajánlás nyomán az elkövetkező egy hónapra megnyitotta két budapesti szállodáját a háborús menekültek előtt, így 360 embert tudnak befogadni, akiknek a szállás mellett napi egyszeri meleg étkezést is biztosítanak ingyenesen. Azt is hozzátették, hogy a Magyar Ökumenikus Segélyszervezeten keresztül péntek óta 116 menekültet helyeztek el.

A Mészáros-csoport és az Opus Global Nyrt. leányvállalatai emellett a Magyar Vöröskereszten keresztül élelmiszereket – ásványvizet, üdítőt, húst, szárazárut és mézt –, valamint fertőtlenítőszert is juttatnak a menekülteknek. Az Opus-Tigáz Zrt. a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet kérésére emellett egy 2 tonna teherbírású targoncát bocsát a szervezet rendelkezésére logisztikai kapacitásuk növeléséért. A Hunguest Hotels egyébként már múlt héten azt reagálta az Mfor cikkére, hogy készek fogadni a menekülteket.

Ez már csak azért is érdekes vonal, mert az ellenzéki összefogás pártjai éppen múlt héten tartottak sajtótájékoztatót, melyben azt követelték, hogy Orbán Viktor nyissa meg a Mészáros Lőrinc nevén lévő szállodákat az ukrajnai menekültek előtt. A Demokratikus Koalíció közleményében akkor azt írta, hogy a magyarok példát mutattak, itt az ideje, hogy „az ország leggazdagabb embere és a háborús bűnös Vlagyimir Putyin első számú európai szövetségese is kivegye a részét a háború elől menekülők megsegítéséből”. Lazán kapcsolódik, hogy Mészáros Lőrinc vagyonára amúgy komoly csapást mért az orosz–ukrán háború, az üzletember tőzsdéről származó vagyona 21,6 milliárddal csökkent.

Mészáros érdekeltségei mellett a magyar kormány is segített a Magyar Ökumenikus Segélyszervezeten keresztül, a száztonnás segélyszállítmányt hétfőn küldték el Ukrajnába. A sajtótájékoztatón ott volt Lévai Anikó, jószolgálati nagykövet, a miniszterelnök felesége is, akivel készítettünk egy rövid interjút.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!