Már nyomtatják a szavazólapokat, az első pakkok elindultak külföldre is

2022. március 09. – 11:34

Már nyomtatják a szavazólapokat, az első pakkok elindultak külföldre is
A szavazólap – Fotó: Mohai Balázs / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Már nyomtatják az április 3-ai országgyűlési választás és a vele egy napon rendezett népszavazás szavazólapjait a budapesti ANY Biztonsági Nyomdában, amelynek géptermeiben és csomagolócsarnokaiban szerdán sajtóbejáráson mutatták be, milyen szigorú biztonsági intézkedések mellett készülnek a választási dokumentumok, és miként csomagolják, „dobozolják” azokat szavazóköri bontásban.

Nagy Attila, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke a bejárás előtt tartott sajtótájékoztatón azt mondta, az ÁNY Biztonsági Nyomdában nyomtatják a kétféle (a magyarországi és levélben szavazáshoz szükséges) országos pártlistás szavazólapot, a 106 egyéni választókerület és a 12 nemzetiség országos listás szavazólapját, valamint a népszavazás kétféle (magyarországi és levélben szavazáshoz szükséges) szavazólapját, vagyis összesen 122-félét, tudósított az MTI. Körülbelül 23 millió szavazólap készül a nyomdában. A nyomda készíti el az egyéb választási kellékeket, például a jegyzőkönyveket, borítékokat is.

Az NVI elnöke elmondta, hogy a jóváhagyott szavazólapokon látszik, hogy kevesebb a jelölt, mint négy évvel ezelőtt, emiatt könnyebben áttekinthető, kisebb szavazólapok készülnek. Az országos pártlistán hat lista szerepel, ez némileg hosszabb, mint egy fektetett A4-es lap. A legtöbb jelölt a Békés megyei 1. számú egyéni választókerületben (Békéscsaba) lesz, itt 11 jelöltet vett nyilvántartásba a választási bizottság. A legkevesebb jelölt – négy-négy – a Bács-Kiskun megyei 5-ös (Kiskunhalas), a Győr-Moson-Sopron megyei 4-es (Sopron), a Hajdú-Bihar megyei 2-es (Debrecen), a Somogy megyei 2-es (Barcs) és 3-as (Marcali), valamint a Vas megyei 3-as (Körmend) választókerületben lesz.

A szavazatszámláló bizottságok kapnak 165 ezer golyóstollat is, a tagok csak a hivatalos íróeszközt használhatják; a fülkékben is elhelyeznek egyet-egyet a voksoláshoz, de a választók a sajátjukat is használhatják. Kiküldenek a szavazókörökbe 110 kilométer nemzeti színű szalagot is az urnák lezárásához, valamint 55 kilométer nemzeti színű zsinórt. Az elsőválasztók nemzeti színű kitűzőt kapnak ajándékba. Nagy Attila elmondta azt is, a parlamenti választás és népszavazás költsége 20,8 milliárd forint, és azzal, hogy közös eljárásban bonyolítják le, 7 milliárd forintot lehet spórolni. A nyomdai költség 2,1 milliárd forint.

Az április 3-ai voksoláson több mint 8 millióan szavazhatnak. Az ÁNY Biztonsági Nyomda nyomtatja az egyéb választási kellékeket is, amikkel a szavazás napján a szavazatszámláló bizottságok el tudják látni feladataikat, mint például a jegyzőkönyveket, borítékokat. Ezeket a szavazásig mindenhová kiszállítják. Az NVI háttéranyaga szerint a 106 egyéni szavazólapot két méreten nyomtatják: 90 szavazólap A4 méretű lesz, 16 ennél nagyobb, 420x203 milliméter. A szavazólapok területe összesen mintegy 1,65 millió négyzetméter, hosszában egymás után rakva ezek hossza 8000 kilométer. A szavazólapok súlya összesen mintegy 140 tonna.

Elindultak külföldre a szavazási levélcsomagok

Nagy Attila azt is közölte, hogy az NVI elkezdte postázni azoknak a külföldön élő magyar választóknak a szavazási levélcsomagját, akik levélben voksolhatnak az országgyűlési választáson és a vele egy napon rendezett népszavazáson: kedden elindult a levélcsomagok egy része Romániába, szerdán pedig Szerbiába. Azok a magyarországi lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgárok, akik szavazni szeretnének az április 3-ai országgyűlési választáson és a vele egy napon rendezett népszavazáson, szerdán 16 óráig regisztrálhatnak.

Nagy Attila szólt arról is, az NVI nyomon követi az ukrajnai helyzetet. Megjegyezte: van több olyan szavazókör, ahol jelenleg menekülteket szállásolnak el, ebben az esetben a helyi választási iroda vezetője áthelyezheti a szavazókört. Tájékoztatása szerint ez történik például Beregsurányban, ahol az általános iskolából az óvodába helyezik át a szavazókört szerdán. Erről az érintett választópolgárok új értesítőt fognak kapni.

Mint mondta, a Külgazdasági és Külügyminisztérium Kijevből Lembergbe költöztette a magyar képviseletet, így azok a levélben szavazók, akik Kijevben szerették volna átvenni szavazási levélcsomagjukat, Lembergben tehetik meg. Ott fogják lebonyolítani a külképviseleti szavazást is.

Kínába szerdán indult el a szavazási iratokat tartalmazó csomag. A kínai karanténszabályok miatt március 7-én 16 órakor zárult a névjegyzékbe vétele azoknak, akik Csungking, Peking, Kuangcsou vagy Sanghaj magyar külképviseletén akarnak szavazni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!
Partnereinktől