Varga Mihály: A bizonytalanságok miatt nem lesz könnyű az év

2022. március 8. – 20:11

Másolás

Vágólapra másolva

A bizonytalanságok miatt nem lesz könnyű az év, de a kormány azon dolgozik, hogy a legbiztonságosabb körülmények között folytatódjon az élet – erről beszélt Varga Mihály kedden Gyenesdiáson.

A pénzügyminiszter a helyi vállalkozói szezonnyitó rendezvényen azt mondta: a bizonytalan helyzet miatt nehéz előre látni, hogy milyen veszélyek leselkednek ránk, de a kormány azon dolgozik, hogy „a lehető legbiztonságosabb körülmények között, a legkisebb veszély mellett” folytatódjon az élet Magyarországon. Szerinte bár levonulóban van a koronavírus-járvány ötödik hulláma, de nem tudhatjuk, hogy a következő években ki lesz-e téve az ország hasonló járványoknak.

Varga szerint nagy kihívás a migráció, idén 150 ezer ember próbált Magyarországra bejutni a déli határszakaszon, a világon 800 millió ember mozdulna, de az EU képtelen százmillió ember befogadására.

A járvány és a migráció mellett a háború a harmadik nagy kihívás, mondta Varga:

„Minden erőnkkel támogatjuk, hogy minél hamarabb befejeződjön, mert Magyarország is az egyik legkockázatosabb zónában helyezkedik el. Már eddig 150-160 ezer menekült érkezett hozzánk Ukrajnából, de nem tudjuk, hogy hány millióan indulnak még el, ha a háború Nyugat-Ukrajnára is átterjed”

– mondta.

Sokkal nehezebben megbecsülhető hatása a háborúnak, hogy mi történik Oroszországban és Ukrajnában, milyen szankciók lesznek életben a következő években, mert ezek nem néhány hónapra szólnak. Oroszország nagyban segítette az EU gazdaságának működését energiahordozókkal, alumíniummal, vassal, rézzel, palládiummal – jegyezte meg Varga Mihály.

Biztos, hogy sokkal jobb nem lesz a helyzet, és „kifejezetten veszélyes, hogy olyan szankciókban is gondolkodnak, amelyek az ország energiabiztonságát veszélyeztetik” – mondta. Varga Mihály emlékeztetett, hogy 1999-ben már volt egy háború a szomszédban, amiből szerencsére kimaradtunk, és a jelenlegibe sem szabad belesodródni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!