Osváth Zsolt szerint egyáltalán nem véletlen, hogy hirtelen elkezdték támogatni influenszerek a Gattyán-pártot

2022. március 7. – 19:03

Osváth Zsolt szerint egyáltalán nem véletlen, hogy hirtelen elkezdték támogatni influenszerek a Gattyán-pártot
Forrás: ZSHOW time / Youtube

Másolás

Vágólapra másolva

Új videóval jelentkezett Osváth Zsolt közéleti youtuber, amelyben azt állítja, hogy a Gattyán György-féle Megoldás Mozgalom korábban olyan együttműködéssel kereste meg őt, hogy anyagi juttatásért cserébe szálljon be a párt kampányába, és támogató tartalmakat készítsen a felületeire.

Korábban érkezett megkeresés Gattyán Györgyék pártjától irányomba, hogy szeretnék bemutatni az ő pártjukat, és ha és amennyiben így lenne, szeretnének egy influenszerkampány keretein belül együttműködni velem. Ez financiális alapú. Tehát 3 forint 20-ért anyagokat teszek ki arról, hogy mit terveznek a Gattyán Györgyék, posztokat teszek ki arról, hogy rájuk kéne szavazni, hogy mennyire szimpatikus párt stb.

– mondja Osváth a videó nagyjából 8. percétől. Osváth végül nem vállalta a felkérést, de kitért arra, hogy annak idején a magyar sajtó egy része és Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt is felkapta a témát, miszerint Osváthot pénzzel vette volna rá Gattyán, hogy induljon a Megoldás Mozgalom (MeMo) jelöltjeként az idei választáson. Osváth akkor elismerte, hogy Gattyánék valóban megkeresték őt egy ügynökségen keresztül, hogy népszerűsítse a programjukat, de ő nemet mondott. Cserébe meghívta Gattyánt a műsorába, de a politikusnak állt milliárdos azóta sem szerepelt a ZSHOW time-ban.

Nem azért ajánlottak pénzt, hogy lépjek be a pártba, vagy legyek képviselőjelölt. Ilyet nem is tennék soha, egyetlen párt kedvéért sem. Népszerűsítést szerettek volna, ami nálam nem financiális, hanem meggyőződésalapú

– nyilatkozta annak idején Osváth a Blikknek.

A mostani videójában viszont azt is mondja, hogy tudja, hogy ez az említett kampány tőle függetlenül elindult, és nagyon sokan részt is vesznek benne. Ahogy akkor, úgy most is azt állítja Osváth, hogy a Megoldás Mozgalom párt az influenszermarketingből jól ismert fogásokkal keresett meg közéleti szereplőket, vagyis hogy pénzért cserébe támogassák a social media felületeiken a pártot.

Egy dolgot viszont nem vettem észre: a reklám, a hirdetés vagy a szponzoráció hashtaget ezeknél a sztoriknál és posztoknál. Hogy mi ezzel a baj? Az, hogy a Gazdasági Versenyhivatal ennél sokkal kisebb dolgokért fejeket vág le konkrétan, és milliós bírságokat szab ki

– mondja Osváth, utalva arra, hogy a magyar törvények szerint minden olyan social media posztnál, sztorinál, bejegyzésnél és tartalomnál fel kell tűntetni, hogy reklámról, szponzorációról, fizetett együttműködésről van szó, hiszen ellenkező esetben a tartalmat előállító egyén megvezeti a követőit.

Osváth ugyan nem jelenti ki, de a videójában elég egyértelműen utal arra, hogy a MeMo mellett nemrég állást foglaló, többszázezer követővel rendelkező Kulcsár Edina és más influenszerek pont akkor fordultak a politika irányába, amikor „a kassza csilingel”. Osváth ki is emeli, hogy nyilván nem állíthatja, hogy a MeMo mellett kiálló influenszerek (az elmúlt napokban Kulcsár mellett például Young G is a párttal kapcsolatos tartalmakat osztott meg, ahogy Tolvai Reni vagy Lil G is, bár nekik az Instagram-sztorijaik már nem elérhetők). Young G Instagram-sztorijai különösen érdekesek. Ebben a párjával a politikáról és a választásokról beszélgetnek.

„Gyermekünk jövője szempontjából fontos, hogy jól szavazzunk, és jó helyre tegyük le a voksunk. Én nagyon bízom benne, hogy sok fiatal férfi és nő ugyanúgy elmegy szavazni, ahogy mi is elmegyünk” – kezdi Young G a sztoriban, majd párja veszi át a szót, aki elmondja, hogy anyukaként jobban érdekli a jövőnk, és ezért is tetszett meg, amit Young G mutatott neki, vagyis a Megoldás Mozgalom. Ezután elmondja, hogy biztos, hogy rájuk fog szavazni, mert nagyon-nagyon szimpatikusak. Ezután Young G veszi át ismét a szót, hogy ő is így fog tenni, majd mosolyogva, már-már röhögve teszi hozzá, hogy lehetőségek tárházát kínálja nekik a MoMe. A felvétel alatt egyébként végig olyan zörejt hallani, mintha valaki egy papírt lobogtatna a pár előtt.

Hasonló Lil G rapper TikTok-videója is a témában.

A fiatal rapper úgy beszél a kamerába, mint aki éppen egy szöveget olvas fel, és bevallja, hogy ő még bizony soha életében nem szavazott, de most talált egy pártot, amelynek a munkája a megoldásokról szól. Majd kiemeli a párt programjának különböző pontjait, mint a hátrányos helyzetűek támogatása (Lil G szerint nem minden párt foglalkozik ezzel), a kártyák digitalizálása, illetve az, hogy minden 14 éves magyar állampolgárnak alanyi jogon járna egy laptop vagy számítógép.

Osváth a saját videójában annyit mond még, hogy az az influenszerkampány, amelynek részeként őt is megkeresték, nemrég elindult, és érdekes módon hirtelen egy csomó influenszer vallja azt magáról a felületein, hogy a Gattyán-pártot támogatja a választáson.

Edina is azt nyilatkozta, hogy le van gatyásodva és sok a hitele, és hát szimpatikus lett neki egy milliárdos pártja, de ez biztos csak véletlen. Véletlen továbbá az is, hogy szinte kivétel nélkül mindenki laptopozó, mélyszegénységben élő gyerekeket vizionált, és ezt tartotta a legfontosabbnak, és leginkább kiemelendő pontnak a Megoldás Mozgalom programjából.

Mint megtudtuk, a MoMe influenszerkampányának menedzselését L.L. Junior előadóművészre bízták, ő az, aki különféle influenszereket von be a párt kampányába. Ezzel és más kérdésekkel kapcsolatban is kerestük a Megoldás Mozgalmat, kérdéseinket és a válaszaikat változtatás nélkül közöljük:

Létezik-e konkrét együttműködés a MeMo és az említett influenszerek között, vagy ezek mind egyedi, saját indíttatású kiállások?

A Megoldás Mozgalomnak nincs együttműködése a fent említett influenszerekkel. Az érintettek közül többen – sok más hazai közéleti szereplő mellett – részt vettek a Megoldás Mozgalom több zárt körű eseményén, ahol jelezték, hogy szimpatikusnak találják a programunkat, azt, hogy fiatal, friss erőként, a változásért megoldásokkal akarunk tenni. Már ott, ezeken a rendezvényeken jelezték, hogy támogatnak bennünket.

Létezik-e olyan együttműködés influenszerekkel, ahol a Megoldás Mozgalom fizet, hogy az adott influenszer a pártról posztoljon?

A Megoldás Mozgalom nem fizet az influenszereknek. Két képviselőjelöltünk, Halmi Bajnok és Halmi Bence influenszerek is azért csatlakoztak hozzánk, mert egyetértenek a törekvéseinkkel. Mi azt gondoljuk, hogy egy infuenszer sem teheti meg azt, hogy kizárólag pénzért egy politikai közösség, egy mozgalom mögé álljon, ha azzal nem ért egyet. Karrierjének a végét jelentené, ha olyan „terméket” reklámozna, amellyel nem tud azonosulni, amelyben nem hisz.

Igaz-e az az információ, hogy a MeMo influenszerkampányának a vezetője L.L. Junior?

Fenti sorokból az következik, hogy nincs infuenszerkampányunk, így ennek L.L. Junior nem is lehetne a vezetője. LL. Junior is részt vett a rendezvényeinken, ahol támogatásáról biztosított bennünket. Az előadóművész természetesen sok celebbel és infuenszerrel megismertetett bennünket és a programunkat is. Mivel egyre többen csatlakoznak hozzánk, ezért a következő hetekben folyamatosan jelennek meg közéleti szereplők és influenszerek a Megoldás Mozgalom színeiben.

Kerestük Osváth Zsoltot is például azzal kapcsolatban, hogy valóban L.L. Junior kezeli a MoMe ezek szerint valójában nem is létező influenszerkampányát. Osváth annyit mondott, hogy amikor félreértés történt közte és Márki-Zay Péter között, akkor egyenesen L.L. Junior telefonszámára küldte azt az sms-t, amiben helyreigazította magát, miszerint nem képviselőként, hanem influenszerként kereste őt meg a párt. A MeMo egészen színes összeállítású képviselőjelöltjeit bemutató cikkünket itt olvashatják, akik között bőven vannak influenszerek, rapperek és MLM-ügynökök is.

Cikkünk megjelenése után sikerült több érintettel is kapcsolatba lépni. Young G elmondta, hogy nem kapott pénzt, hogy támogassa a Megoldás Mozgalmat, hanem azt abszolút saját elhatározásból teszi. Mint elmondta, régóta követi Gattyán György és pártja munkásságát, amivel teljesen mértékben együtt tud érezni, sőt szimpatizál vele. Több rendezvényükön is részt vett, és az április 3-i választáson is a pártra fog szavazni. Beszélgetésünk során kérte, hogy emeljük ki, ő soha sem kommunikált semmit arról, hogy más pártokat ne támogassanak az emberek, de ő személy szerint a Megoldás Mozgalmat támogatja majd a választásokon.

A Kulcsár Edina és egykori párja, Csuti által alapított Social Guru influenszercég, amely több érintett közszereplővel is dolgozik azt írta megkeresésünkre, hogy

Az Ön által felsorolt influenszerek valóban dolgoznak a Social Guruval, azonban az együttmüködésünk nem kizárólagos. A Social Guru nem vesz részt a Megoldás Mozgalom kampányában. Így a feltett kérdésekkel kapcsolatban érdemi információval nem tudunk szolgálni. Kérjük, hogy ezzel kapcsolatban az influenszereket közvetlenül megkeresni szíveskedjenek.

Reagált nekünk a GVH is, ahonnan azt a visszajelzést kaptuk, hogy a hatáskörül nem terjed ki politikai vagy egyéb üzenetek jogszerűségének vizsgálatára, ezért nem is vizsgálódnak az ügyben, de nem is kaptak ezzel kapcsolatos bejelentést.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!