Publicus: Tízből nyolc megkérdezett szerint Oroszország jogtalanul támadta meg Ukrajnát

2022. március 7. – 11:45

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Négy napja tartott Oroszország támadása Ukrajnával szemben, amikor a baloldalhoz köthető Publicus Intézet elkezdte felmérni, hogy mi a Magyarországon élők véleménye a háborúról és a magyar külpolitikáról. 802 főt kérdeztek meg telefonon március 3-ig, és a reprezentatív kutatásban arra jutottak: tízből nyolc megkérdezett (78 százalék) szerint nem jogos az, hogy az oroszok támadást indítottak Ukrajna ellen, 6 százalék azonban még így is jogosnak tartja a támadást. A Fidesz szavazóinak 64 százaléka szerint jogtalan a támadás, míg az ellenzéki egységre szavazók 91 százaléka gondolja így.

47 százalék szerint Orbán Viktor oroszbarát politikát folytatott

Azzal a Fidesz-szavazók többsége (56 százalék) is egyetért, hogy Oroszország agresszorként megtámadta Ukrajnát, és majdnem minden második megkérdezett (47 százalék) szerint az elmúlt 12 évben Orbán Viktor inkább oroszbarát külpolitikát folytatott. A Fidesz-szavazók 13 százaléka szerint az oroszok békefenntartó céllal érkeztek Ukrajnába – ezt az elvet osztja még a bizonytalanok 7 és az ellenzéki szavazók 1 százalék is. Érdekes, hogy a Fidesz-szavazók csupán 18 százaléka tartja úgy, hogy az elmúlt 12 évben Orbán Viktor inkább oroszbarát külpolitikát folytatott, 13 százalékuk szerint inkább nyugatbarát politikát követett, míg 48 százalékuk szerint mindkét külpolitikai irányvonal jellemző volt. 9 százalékuk szerint egyik irányvonalat sem követte az ország.

Az egységes ellenzéki listára szavazók máshogy látják: ott 86 százalék szerint az elmúlt 12 évben oroszbarát politika zajlott, 12 százalékuk szerint pedig mindkét külpolitikai irányvonalat képviselte Orbán Viktor.

Minden második (49 százalék) válaszadó szerint az orosz–ukrán háború fényében a jövőben Magyarországnak inkább nyugatbarát külpolitikát kellene folytatnia. Ezt mondták 88 százalékban az Egységben Magyarországért lista szavazói közül, a bizonytalan szavazók közel fele (46 százalék) is így gondolja, illetve közel minden ötödik (18 százalék) Fidesz-szavazó is ezt követné.

Csak a megkérdezettek 5 százaléka gondolja úgy, hogy Magyarországnak a jövőben inkább oroszbarát politikát kellene folytatnia. Így véli minden tizedik (10 százalék) Fidesz-szavazó, továbbá a bizonytalan szavazók 4 százaléka. A válaszadók negyede (24 százalék) szerint mindkét külpolitikai irányvonalat követnie kell majd Magyarországnak a jövőben. Így látja tízből négy (41 százalék) Fidesz-szavazó, a bizonytalan szavazók közel negyede (23 százalék) és az ellenzéki szavazók 6 százaléka.

Minden tizedik (11 százalék) megkérdezett szerint Magyarországnak a jövőben ezek közül egyik külpolitikai irányvonalat sem szabad követnie. Ezt mondta a Fidesz-szavazók közel ötöde (17 százalék), a bizonytalan szavazók tizede (11 százalék) és az ellenzéki szavazók 5 százaléka.

Legutóbbi, még a háború előtt készített közvélemény-kutatásukból az derült ki, hogy a megkérdezettek 67 százaléka inkább egyetért azzal az állítással, hogy Orbán Viktor és kormánya Putyin orosz elnök érdekeit szolgálva bomlasztja az európai egységet, ezzel veszélyeztetve Európa és Magyarország biztonságát. (Az ellenzéki szavazóknál tízből kilenc, a Fidesz-szavazóknál tízből egy szerint igaz ez.)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!