Publicus: A megkérdezettek kétharmada szerint a magyar kormány Putyin érdekeit szolgálja

2022. március 5. – 08:55

frissítve

Publicus: A megkérdezettek kétharmada szerint a magyar kormány Putyin érdekeit szolgálja
Vlagyimir Putyin és Orbán Viktor február 1-jén, Moszkvában – Fotó: Kreml sajtóiroda / Anadolu Agency / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Ujhelyi István EP-képviselő megbízásából készített közvéleménykutatást a baloldalhoz köthető Publicus Intézet arról, hogy mi a vélemény Magyarország külpolitikájáról.

Az országos reprezentatív felmérés február 3-14. között – tehát az orosz-ukrán háború kirobbanása előtt – készült, 2006 fő megkérdezésével.

A kutatás fontosabb eredményei a következők:

  • A megkérdezettek 67 százaléka inkább egyetért azzal az állítással, hogy Orbán Viktor és kormánya Putyin orosz elnök érdekeit szolgálva bomlasztja az európai egységet, ezzel veszélyeztetve Európa és Magyarország biztonságát. (Az ellenzéki szavazóknál tízből kilenc, a Fidesz-szavazóknál tízből egy szerint igaz ez.)
  • A válaszadók 53 százaléka szerint a magyar kormány jelenlegi külpolitikája Oroszország érdekeit szolgálja elsősorban. (Egy éve még csak a válaszadók negyede értett ezzel egyet.)
  • A megkérdezettek 84 százaléka nagyon fontosnak tartja az EU értékei közül a békét, az együttműködést a tagállamok között.
  • A válaszok 82 százaléka egyetért azzal, hogy Magyarország az értékek tekintetében hagyományosan a nyugathoz tartozik, ezért a jövőben a nyugat felé kell törekednie.
  • 71 százalék inkább nem ért egyet azzal, hogy Magyarországnak az az érdeke, hogy Oroszországhoz közeledjen és távolodjon az Európai Uniótól és az Egyesült Államoktól.
  • A válaszadók 88 százaléka inkább egyetért azzal, hogy Magyarország NATO-tagsága biztonságot jelent hazánk számára, ezért a NATO-ban való együttműködés kiemelt jelentőségű.

A kutatás részleteit a Publicus oldalán lehet elolvasni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!