Orbán bejelentette: a visegrádiak Londonban tárgyalnak a béke helyreállításáról

Legfontosabb

2022. március 7. – 13:05

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A visegrádi országok miniszterelnökei kedden Londonban tárgyalnak a béke helyreállításáról, csütörtökön és pénteken Párizsban tanácskoznak az Európai Unió miniszterelnökei.

Csütörtökön Orbán Viktor a nemzetbiztonsági operatív törzs ülése után videóban jelentette be Facebook-oldalán, hogy kijött az az új kormányrendelet, aminek értelmében Magyarország területéről nem lehet fegyvert szállítani Ukrajna területére.

Orbán figyelmeztető jelnek tartja, hogy a katonai cselekmények egyre közelebb kerülnek az ukrán–magyar határhoz. Ez szerinte a menekültek számának növekedésével fog járni, az ő ellátásukra pedig fel kell készülni.

Ennek érdekében meghozták azokat a döntéseket, amik „garantálják a hatóságok és a civil szervezetek közötti együttműködés olajozottságát”. Azt nem részletezte, hogy mik voltak ezek a döntések.

Orbán azt ígérte, ismét erőfeszítéseket fognak tenni a béke helyreállításáért. Ennek keretében a V4-országok miniszterelnökei kedden Londonban, majd az Európai Unió összes miniszterelnöke csütörtökön és pénteken Párizsban fog tárgyalni.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke erről azt mondta, az Európai Unió vezetői a következő napokban megvitatják Ukrajna uniós csatlakozási kérelmét.

A fegyverszállítás kérdésében korábban Szijjártó Péter is megszólalt, ő Koszovóban szintén azt mondta, hogy Magyarország területén keresztül nem fognak fegyvert szállítani Ukrajnába. Hozzátette, hogy vasárnap az Európai Unió külügyminisztereinek tanácsán ő is hozzájárult, hogy az EU fegyvereket küldjön Ukrajnának.

Orbán Viktor korábban a háborúból való „kimaradással” indokolta, hogy Magyarország sem fegyvert, sem katonákat nem küld Ukrajna háborús övezetébe. Ezzel ellentétes álláspontot képvisel az EU több tagországával, amelyek a háború kitörése óta sorban jelentik be a különböző mértékű fegyveres támogatásokat Ukrajnának.

Csütörtökön Szergej Lavrov orosz és Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter találkozik a törökországi Antalyában. Ez lesz az eddigi legmagasabb rangú találkozó a két ellenséges ország vezetője között február 24., a háború kitörése óta.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!