Ipsos: A magyarok közel fele szerint veszélyben van a hagyományos férfiasság

2022. március 7. – 10:07

Másolás

Vágólapra másolva

A magyarok a világátlaghoz képest kevésbé értenek egyet azzal, hogy „a feminizmus több kárt okoz, mint jót” (20%), vagy hogy „a férfiak vesztettek gazdasági, politikai vagy társadalmi hatalmukból a feminizmus miatt” (14%) – olvasható az Ipsos nőnapi felmérésében, amelyben 29 ország lakosságát kérdezte a feminizmus hatásairól és egyéb a nőket érintő témákról.

A kutatás következtetése szerint a feminizmus hatásaival kapcsolatban a magyarok bizonytalanok, inkább hatástalannak látják azt. A magyar férfiak nagyobb arányban értenek egyet a feminizmus negatív hatásaival, mint a nők, de ez a tendencia globális: közel minden negyedik férfi szerint vesztettek hatalmukból a nem képviselői a feminizmus hatására, és minden harmadik férfi úgy gondolja, hogy a feminizmus több kárt okoz, mint jót – áll a kutatásban.

Az állítással Oroszországban értettek egyet a legtöbben, és Szaúd-Arábia volt az egyetlen ország, ahol a nők körében valamelyest nagyobb az egyetértők aránya, mint a férfiaknál (37% vs. 34%).

A feminizmus megítélésén túl a kutatás különös következtetése, hogy a magyarok közel fele (42%) úgy gondolja, hogy napjainkban veszélyben van a hagyományos maszkulinitás – idetartoznak olyan értékek, mint például a teljesítményelvűség, a kockázatvállalás és erőszak elfogadása vagy a gyengeség látszatának elkerülése is –, amivel jócskán megelőzzük a világátlagot (29%), és csak az orosz válaszadók között láthatunk nagyobb egyetértést a kérdésben (58%).

Fotó: Ipsos
Fotó: Ipsos

A világ felnőtt lakosságának több mint háromnegyede nem ért egyet azzal, hogy a nőnek akkor is kötelessége az intim együttlét partnerével, ha nincs hozzá kedve. A magyar válaszadók az átlagosnál nagyobb mértékben utasították el (79%), és jóval kisebb az elfogadók aránya is (5%), amiben megint csak a lista pozitív végéhez tartozunk – olvasható a felmérésben.

A többi vizsgált témához képest ebben a kérdésben nagy az egyetértés nők és férfiak között a világ legtöbb országában, az összehasonlításból azonban kitűnik Románia, ahol arányaiban csaknem kétszer több nő tartja a nők kötelességének az intim együttlétet partnerével (28% vs. 15%).

Az Ipsos egy héttel ezelőtt a koronavírussal kapcsolatban közölt kutatást, abból az derült ki, hogy a magyarok többsége hisz az orvostudományban, de elutasítja a koronavírus elleni kötelező oltást.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!