Ipsos: A magyarok többsége hisz az orvostudományban, de elutasítja a koronavírus elleni kötelező oltást

2022. február 28. – 14:19

Másolás

Vágólapra másolva

Az Ipsos magyar irodájának februári kutatása szerint a hazai lakosság közel fele (48%) bízik benne, hogy áprilistól visszatérhetünk korábbi életünkhöz, és megszűnnek a korlátozások Magyarországon is. A kutatás szerint a régión belül relatíve erős a magyarok orvostudományba és vakcinákba vetett hite, de világszinten a teljes kelet-közép-európai terület a legszkeptikusabb ezen a téren.

A felnőtt magyar lakosság közel kétharmada (62%) vallja, hogy idővel minden betegség és járvány gyógyítható lesz, ami világátlag feletti érték (58%), ezzel Magyarország a legoptimistább európai nemzet Romániát követően, míg a listát Csehország, Szlovákia, végül pedig Franciaország zárja (38-39%).

A vakcinákról már nem ennyire pozitív a magyarok véleménye: 55%-uk hisz benne, hogy a védőoltások a lakosság javát szolgálják, míg a régiós szint 54%, a globális átlag pedig ezeknél jóval magasabb (73%) – derült ki a kutatásból.

A kötelező védőoltások ötletére egészen eltérő reakciókat ad a világ lakossága, a magyarok például egyértelműen elutasítóak: sem a kötelező oltások (bármely korcsoportban való) elrendelését, sem az oltás bizonyításának kényszerét nem fogadják el. Különösen erős elutasításba ütközik Magyarországon a munkavégzéshez kötelező oltási igazolás terve. A kutatás további részleteit itt tudja elolvasni.

A hivatalos tájékoztató oldal adatai szerint Magyarországon eddig 6 394 379-en kapták meg az oltást, közülük 6 168 926-an a második, 3 809 703-an pedig már a harmadik oltást is beadatták.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter még október végén jelentette be, hogy a munkaadók előírhatják a kötelező az oltást a dolgozóiknak, és az állam munkáltatóként is így fog tenni a közszféra dolgozóinál.

A decemberben a Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet azt is rögzítette, hogy csak akkor jár a hathavi bérnek megfelelő fegyverpénz a katonáknak, rendőröknek, büntetés-végrehajtásban dolgozóknak, ha január 31-ig beoltatják magukat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!